Acasă Actualitate Preotul Liviu Negoiță, din cadrul parohiei Elisabetin din Timișoara, a trecut la...

Preotul Liviu Negoiță, din cadrul parohiei Elisabetin din Timișoara, a trecut la cele veșnice

DISTRIBUIȚI

După o grea suferință sufletul său s-a mutat la Domnul, miercuri, 17 martie 2021. Trupul neînsuflețit este depus în Biserica Martirilor pentru prohodire, iar slujba de înmormântare va fi săvârșită vineri, 19 martie 2021, la orele 11, după Sfânta Liturghie a darurilor înainte sfințite.

Preotul Liviu Negoiță s-a născut la data de 7 iulie 1953 în localitatea Băneasa, jud. Constanța, fiind fiul lui Marin, ofițer de armată, și al Mariei, casnică, având o soră geamănă, Florentina și o soră mai mare, Ecaterina.

Între anii 1964 – 1968 urmează școala generală din cadrul Liceului nr. 7 din Timișoara, iar între anii 1967 – 1973 urmează Liceul de Cultură Generală Odobești, jud. Vrancea. După studiile liceale alege studiile teologice și între anii 1974 – 1978 urmează Institutul Teologic Universitar Sibiu. După absolvirea Institutului teologic este hirotonit preot în anul 1979 și numit la parohia Măureni, județul Caraș-Severin.

În anul 1980 a semnat, alături de alți preoți, o scrisoare de eliberare de către comuniști a părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa, scrisoarea fiind citită în cadrul emisiunii „Lumea Creștină” a postului de radio Europa Liberă. Repercusiunile nu au întârziat să apară, fiind nevoit ca în iulie 1984 să plece în Statele Unite ale Americii. După numeroase frământări, simțind că locul său nu este acolo, se întoarce în România, și, fiind pasionat de filosofie, îl vizitează pe filosoful Constantin Noica, la Păltiniș.

Din anul 1990 este numit preot în cadrul parohiei Elisabetin din Timișoara, unde a slujit până în anul 2003 când este încadrat la parohia Sf. Arhid. Ștefan – Biserica Martirilor, unde a slujit până la pensionarea sa, pe caz de boală, în anul 2015. A fost căsătorit cu Mirela și are un fiu, Emanuel, care locuiește la Brașov.

În anul 1998 a publicat cartea „Biserica și Puterea” la editura Eurostampa, carte pe care o începe cu un citat din filosoful Constantin Noica: „România este țara unde se poate muri” și pe care o termină cu cuvintele „Să încercăm mereu, ori de câte ori cădem sub povara Crucii, să ne ridicăm, deoarece creștinismul înseamnă IERTARE și SCHIMBARE, iar însumat IUBIRE”.

Veșnica lui pomenire!

Comentarii

comentarii