Acasă Actualitate Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit Premiul Timișoara pentru Valori Europene

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit Premiul Timișoara pentru Valori Europene

DISTRIBUIȚI

În aplauzele unui public, care a umplut la maxim sala de la Cinema Timiș, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit premiul Timișoara pentru Valori Europene. Este prima ediție a premiului acordat pentru merite în promovarea libertății și democrației.

Înalta distincție este acordată de Primăria Timișoara, în urma votului Consiliului Local, și vine la pachet cu un cec de 30.000 de euro. Banii nu sunt din bugetul local, ci sunt o sponsorizare din domeniul privat, menționa primarul Dominic Fritz.
Propunerile au fost jurizate de un juriu format din Mircea Cărtărescu, scriitor, Iulia Motoc, judecător al Curții Penale Internaționale, Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, Simona Miculescu. ambasadoare, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, Anca Miruna Lăzărescu, regizoare și scenaristă, și Adriana Babeți, scriitoare și critic literar., dar și primarul Dominic Fritz. A fost o decizie unanimă, Maia Sandu fiind votată în bloc.

Sala unde a avut loc ceremonia a fost plină, au fost aproape integral invitați, doar câteva zeci de persoane au putut aplica pentru a fi prezente la ceremonie.
„Viitorul nostru comun european este mai fragil și mai amenințat ca niciodată după 89. Competiția dintre democrațiile liberale și regimurile autoritare se intensifică. Provocările reprezentate de crizele economice și agresiunile militare necesită lideri care să se ridice deasupra disputelor politice, care să poată naviga prin complexitatea guvernării cu finețe și clarviziune. În această epocă tumultoasă, Maia Sandu apare ca nu doar ca un lider puternic pentru poporul său, ci ca un model pentru milioane de europeni din afară Moldovei.  Președinta Maia Sandu a crezut în aspirațiile europene ale Moldovei atunci când mulți le considerau utopice.  Cu o muncă incredibilă, determinare, curaj și un bun simț rar întâlnit în politică, luptă cu perseverență pentru a contura o cale europeană pentru Moldova”, a fost discursul lui Dominic Fritz.

El a vorbit despre prezența femeilor în politică, dar și despre modul de a face politică al Maiei Sandu.

”Modestia Maiei Sandu bate la ochi într-o lume politică dominată de aroganță. Emană o simplicitate elegantă cu care redefinește preconcepțiile noastre despre cum trebuie să arate puterea. Capacitatea sa de a transforma vulnerabilitate în forță este o sursă de încurajare într-o regiune extrem de vulnerabilă. Umanitatea și bunul simț al Maiei Sandu sunt dovada că un politician nu trebuie să fie nici vulgar, nici agresiv, nici tupeist ca să aibă succes. Umanitatea și bunul simț al Maiei Sandu ne dau speranța că vulgaritatea, agresivitatea, tupeul, toate acele ingrediente care poluează cultura politică în întreaga lume, pot fi combătute nu cu aceeași monedă, ci cu seninătatea hotărâtă a unui om corect. A spune că Maia Sandu este un lider curajos nu este un clișeu. În ciuda bucuriei și mândriei cu care o celebrăm pe Maia Sandu azi, nu trebuie să uităm că Moldova este o țară în mijlocul celui mai acut conflict european de la al doilea război mondial încoace”, a mai declarat Dominic Fritz.
Maia Sandu a vorbit despre dorința de libertate a celor din republica Moldova, dar și despre Timișoara și multiculturalitate.
 „Sunt onorată să primesc premiul «Timișoara pentru Valori Europene», pe care îl consider nu atât o recunoaștere personală, cât mai ales o apreciere pentru modul în care cetățenii Republicii Moldova își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație – un drept pentru care, de aproape doi ani, vecinii și prietenii noștri din Ucraina fac niște sacrificii pe care cu greu le putem descrie în cuvinte (…) Populismul și minciuna devin tot mai atractive pentru unii cetățeni dezamăgiți și pun în pericol valori importante – dezbaterea, încrederea în instituții și unii în alții (…)  Politicieni deghizați cu masca valorilor europene, dar gata, când va fi momentul, să vândă libertatea, interesul național și să ducă Republica Moldova într-o zonă gri, a fărădelegii, corupției, unde Rusia poate să-și impună cu ușurință interesele”, a spus Maia Sandu.
Modul în care Republica Moldova și Timișoara au trecut prin aceste vremuri sunt lecții despre valoarea libertății, a spus președintele Republicii Moldova.
„Istoria Timișoarei, ca și trecutul recent al Republicii Moldova, constituie lecții importante despre valoarea libertății. Moldova a învățat, prin experiențe dure pentru țară, cum este să lupți pentru libertate și pentru dreptul de a-ți decide soarta. În ultimii ani – dar mai ales în ultimele 22 de luni – Republica Moldova s-a aflat sub permanenta amenințare a celor care nu vor să respecte alegerea noastră de a face parte din lumea liberă, din marea familie a democrațiilor europene”, a mai spus Sandu.

Comentarii

comentarii