Acasă Economic Prețul roșiilor chery în creștere vertiginoasă. Amenințarea vine din Turcia și Maroc....

Prețul roșiilor chery în creștere vertiginoasă. Amenințarea vine din Turcia și Maroc. Cum stăm în Timișoara?

DISTRIBUIȚI

Prețurile tomatelor în Uniunea Europeană au crescut, în 2022, aproape peste tot față de decembrie 2021. O analiză recentă a pieței tomatelor realizată de către Comisia Europeană și publicată de www.freshplaza.com atestă faptul că doar în cazul tomatelor cherry din Portugalia, a celor ciorchine din Italia și tomatele rotunde din Spania prețurile nu au crescut.

Dacă analizăm prețurile din Țările de Jos, acestea au crescut mai repede decât media în Uniunea Europeană. Producția din serele încălzite și iluminate artificial este considerabil mai mică în acest moment datorită prețurilor la energie, acest lucru se reflectându-se în prețul tomatelor.

Situația este diferită în Spania. Aici, doar prețul roșiilor cherry a crescut serios, în timp ce creșterea pentru tomatele ciorchine a fost de doar 2 procente iar la tomatele rotunde s-a înregistrat o scădere de 10 procente.

Per total UE, prețurile la roșiile cherry au crescut cu 22%, la tomatele ciorchine cu 4% și la cele rotunde cu 21%, explică prof. univ. dr. Radu Șumălan, coordonatorul băncii de gene de roșii, de la USAMVB Timișoara.

În primăvara anului 2021, kilogramul de roșii chery pleca către rafturile magazinelor de la cea mai mare seră pe sticlă din România, care se află în Biled, Timiș, la 2,50 -3 euro, iar anul acesta prețul va trebui să crească.

”În această conjunctură, în 2022, ”lupta” pe piață se va da cu roșiile chery provenite din Spania, Turcia și Maroc. Sunt cei mai puternici competitori ai roșiilor produse pe plan local”, spun reprezentanții serelor SupeR.

Pericolul este costul enorm pentru energie. Până în 2021, costul pentru încălzire însemna 25% din cifra de afaceri. Din păcate, după majorările aberante de prețuri la curent electric și gaz, cheltuielile au crescut de 4-5 ori, la începutul anului 2022. Anul trecut, costul cu încălzirea a fost de minim 10.000 de euro, pe lună. A fost cea mai mică factură.

”Practic, în acest an, costul gazului îmi depășește cifra de afaceri. De aceea trebuie dublat prețul produselor că să supraviețuiesc, nu ca să fac profit. 2,50 lei – 3 lei este costul căldurii pentru un kg de roșii, iar în 2022, numai cheltuiala pe încălzire va ajunge la 12-14 lei pentru un kg. Cea mai mare cheltuială se face cu energia – curentul electric și gazul utilizat pentru încălzirea serelor – nu cu transportul, iar asta îngreunează prețul.

În 2022, presimt că îl vor dicta Turcia și Marocul, iar pe noi o să ne cam omoare, în contextul crizei energetice”, spune investitoarea”, spune Silvia Răileanu.

 

 

 

Comentarii

comentarii