Acasă Actualitate Prețuri prohibitive la Târgul de Paște din Timișoara. Jumări de porc, la...

Prețuri prohibitive la Târgul de Paște din Timișoara. Jumări de porc, la 50 de lei kilogramul – Foto

319
DISTRIBUIȚI

După ce primarul Nicolae Robu a fost tras de urechi și a primit critici intense de la presă și de la reprezentanții Direcției de Cultură Timiș, fiindcă transformă centrul orașului într-un adevărat bâlci și intoxică cu fum și arsuri de mici cetățenii în propriile locuințe, de Paște și de Crăciun, iată că, în 2019, Târgul de Paște a fost retras din fața operei, în fața….. catedralei…!!!

Este o bilă albă a actualului târg. Acea zona parcă aștepta să fie ocupată de căsuțele târgoveților. În plus, chiar centrul orașului Capitală Culturală Europeană, din fața Palatului Culturii, nu mai oferă senzația de înghesuială și mizerie.

Din păcate, și în acest an târgul continuă să aibă mai multe bile negre. Este vorba de prețurile exorbitante ale mărfurilor și gradul de igienă deficitar al unor produse alimentare oferite la vânzare.

Din această cauză, cele mai periculoase par a fi preparatele culinare calde, brânzeturile, salamurile, jumările, slănina, plăcintele ardelenești, kurtos kalacs și clătitele. Trebuie să remarcăm că nu toți comercianții sunt neglijenți sau indiferenți, față de sănătatea clienților. Unii chiar au vitrine din sticlă frumos aranjate, unde produsele alimentare sunt protejate de praf, muște și de alte mizerii.

Alții au folii de plastic cu care învelesc produsele alimentare. Noi i-am întrebat pe târgoveții nepăsători față de sănătatea clienților de ce nu își protejează mâncarea, brânza sau jumările. Inițial ei au rămas năuci și nu înțelegeau despre ce praf e vorba.

“Este vorba de praful ridicat de încălțările miilor de cetățeni care trec prin centru și de traficul rutier!”

Din fericire, ei au înțeles și au promis că vor lua măsuri să își acopere bunurile. Nu au avut reacții ostile.

Cât despre prețuri ce să mai vorbim. Produsele din carne sunt aproape de neatins și cel mai șocant este faptul că jumările, care înseamnă slănină stoarsă de untură prin foc în tigaie, au același preț cu mușchiul de porc -50 de lei, dar și mai șocant, șoriciul și urechile pârlite cu paie costă și mai mult -60 de lei, dar se vând cu 6 lei suta de grame, să pară mai ieftine.

Alte prețuri: salamul costă tot 60 de lei, slănina 30 de lei, pieptul de porc 45 de lei, cozonacul secuiesc (kurtos kolacs) 15 lei, plăcintă ardelenească 7 lei, langoși de la 8 la 12 lei bucata, jeleuri delicioase 7 lei sau nuci praline 12 lei, dar și vin la pahar vândut cu 5 lei. Pe lângă produsele alimentare timișorenii mai pot găsi ouă artizanale la prețuri cuprinse între 3 și 5 lei, dar și bijuterii din aliaje de 25 – 50 de lei sau din argint de la 25 la 200 lei. 

De asemenea, Târgul de Paște 2019 are și puncte de interes, care merită bile albe: ateliere de încondeiat ouă, împletituri, picturi pe sticlă, pielărie, turtă dulce, dar și concerte corale realizate în parteneriat cu Mitropolia Banatului și acțiuni dedicate copiilor (parada iepurașilor, pictură pe ouă supradimensionate, atelierul iepurașului). Primăria Timișoara va premia participanții din cadrul expoziției de pictură ”Lumina Florilor de Paști”, găzduită de Muzeul Catedralei Mitropolitane.

Comentarii

comentarii