Acasă Economic Preţul apartamentelor vechi a atins noi valori minime în luna aprilie

Preţul apartamentelor vechi a atins noi valori minime în luna aprilie

DISTRIBUIȚI

www.imobiliare.ro a realizat o analiză a dinamicii preţurilor înregistrată în sectorul rezidenţial în luna aprilie. Studiul se referă la evoluţia preţurilor cerute de vânzători pentru garsoniere şi apartamentele cu două, trei şi patru camere amplasate în blocurile construite înainte de 1990 din Timişoara, publicate pe www.imobiliare.ro.
Garsoniere
Evoluţia preţurilor la apartamente îşi continuă trendul descendent, situaţia din Timişoara urmând modelul înregistrat în celelalte oraşe mari din ţară. Astfel, la sfârşitul lunii aprilie, preţul mediu pe metrul pătrat pentru o garsonieră a coborât până la 1.341 euro. O astfel de proprietate cu o suprafaţă de 28 mp este scoasă pe piaţă pentru un preţ mediu de 36.700 euro.
Apartamente cu două camere
Un apartament cu două camere a ajuns să fie ofertat la un preţ mediu pe metrul pătrat de 1.091 euro, dovedindu-se a fi o alegere mai avantajoasă. În prezent, pentru un astfel de apartament din Timişoara, cu o suprafaţă de 54 mp, vânzătorii cer în medie 60.000 euro. În zone precum Girocului, Dacia, Circumvalaţiunii sau Tipografilor, există oferte pentru apartamente cu două camere confort 1 sub preţul mediu al pieţei.
Apartamente cu trei camere
Referitor la apartamentele cu trei camere, în aprilie, preţul mediu pe metrul pătrat cerut de vânzători a ajuns la 1.023 euro, în scădere faţă de luna anterioară, astfel încât o asemenea proprietate rezidenţială cu o suprafaţă medie de 73 mp poate fi găsită, în medie, pentru un preţ de 74.654 euro. Pe piaţă există oferte garantate de agenţiile imobiliare sub acest preţ în zone precum Dâmboviţa, Girocului sau Lipovei.
Apartamente cu patru camere
Şi preţurile apartamentelor cu patru camere au scăzut. La sfârşitul lunii aprilie, în cazul acestei categorii imobiliare, metrul pătrat a coborât sub pragul de 1.100 euro, atingând valoarea de 1.073 euro. Preţul unui apartament cu patru camere cu o suprafaţă medie de 98 mp poate fi negociat în jos pornind de la puţin peste 100.000 euro. Totuşi, apartamente mai ieftine din această categorie imobiliară pot fi găsite în zone bune ale oraşului, în Complex sau în Buziaşului.
Reluarea creditării va determina deblocarea pieţei rezidenţiale?
În ultimul timp a fost vehiculată tot mai des ideea reluării tranzacţiilor pe fondul viitoarei deblocări a creditării. „Lipsa de lichidităţi a avut un rol determinant în blocarea pieţei rezidenţiale. Vorbim însă, în acest moment, şi de un blocaj de natură psihologică. Chiar dacă nevoia de a avea o locuinţă continuă să se manifeste, potenţialii clienţi sunt mult mai precauţi când vine vorba de valoarea investiţiei pe care trebuie să o acopere dintr-un împrumut luat pe o perioadă îndelungată de la o instituţie financiară. Chiar pe fondul reluării creditelor şi indiferent cât de mult ar scădea preţurile, piaţa rezidenţială se va debloca treptat”, susţine Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro.
Lansat în ianuarie 2000, www.imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România. Portalul a depăşit de curând pragul de 13 000 de vizitatori unici pe zi şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

Comentarii

comentarii