Acasă Economic Preţurile la apartamente vor fi mai mici în 2010 decât în 2009

Preţurile la apartamente vor fi mai mici în 2010 decât în 2009

DISTRIBUIȚI

Piaţa imobiliară a avut anul trecut o evoluţie fluctuantă. După un prim semestru caracterizat printr-o scădere semnificativă constantă, evidentă la nivelul întregii ţări, a urmat o perioada oscilantă ce reflecta situaţia incertă a sectorului rezidenţial. Conform unui studiu realizat de site-ul imobiliare.ro, în oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara sau Constanta, locuinţele noi sunt scoase la vânzare sub preţul apartamentelor vechi. În anul 2009, preţurile de vânzare ale apartamentelor publicate de agenţiile imobiliare şi particulari au scăzut la nivel naţional.
Astfel, pentru ultima lună a anului, Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.228 euro/mp, faţă de 1.245 euro/mp în iunie, respectiv 1.477 euro/mp în ianuarie, ceea ce reprezintă o scădere de aproape -17% la 12 luni. Dacă primele şase luni au fost caracterizate de o scădere semnificativă, semestrul al doilea a avut o evoluţie mai puţin spectaculoasă. Totuşi, faţă de martie 2008, punct de referinţă în ceea ce priveşte nivelul maxim al preţurilor la apartamente, preturile actuale sunt cu peste 40% mai mici.
Deşi segmentul rezidenţial a fost blocat, în ceea ce priveşte tranzacţiile, pe tot parcursul anului, în semestrul doi, proprietarii şi agenţiile imobiliare au ţinut preţul ridicat sub efectul Programului Prima Casă.
„Per ansamblu, evoluţia confirmă previziunile de scădere de la începutul anului, însă lasă loc pentru interpretări asupra a ceea ce va urma în 2010. Totuşi, scenariul cel mai probabil este că preţurile la apartamente vor fi mai mici în 2010 decât în 2009”, susţine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

La Timişoara preţul pe metru pătrat al apartamentelor scade cu creşterea numărului de camere

Anul 2009 a adus ieftiniri şi pe piaţa imobiliară din Timişoara. Preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă a scăzut cu -17.4%, de la 1.157 euro/mp în ianuarie, până la 956 euro/mp, în decembrie. Faţă de luna iunie 2008, moment de vârf pentru preţul apartamentelor din Timişoara, diferenţa este semnificativă: -28.1%. La începutul anului, preţul mediu pe metru pătrat la apartamentele noi a fost mai mic decât la apartamentele vechi (1.082 euro/mp, faţă de 1.170 euro/mp), valorile s-au intersectat de mai multe ori pe parcursul anului, fiind foarte apropiate în aprilie, mai şi august, pentru ca în decembrie, Indicele imobiliare.ro să indice valori aproape identice (955 euro/mp pentru apartamentele noi, respectiv 956 euro/mp în cazul apartamentelor vechi). Totuşi, per ansamblul anului, ritmul de scădere al apartamentelor noi a fost considerabil mai mic decât cel al apartamentelor vechi (-11.7%, faţă de – 19.3%).
În Timişoara, preţul pe metru pătrat de suprafaţă utilă la apartamentele vechi scade odată cu creşterea numărului de camere. Astfel, pe tot parcursul anului, apartamentele cu o cameră au cel mai mare preţ pe metru pătrat, 1.312 euro în ianuarie, respectiv 1.016 euro în decembrie, iar cele cu patru camere înregistrează cel mai mic preţ pe metru pătrat, 1.018 euro în ianuarie şi 861 euro în decembrie. Pe de altă parte, apartamentele cu o cameră au înregistrat cea mai mare scădere, atât în primele şase luni ale anului, -17.6%, cât şi per ansamblu, -22.6%. La polul opus se situează apartamentele cu trei camere: -9.5% în primul semestru, respectiv -13.6% per ansamblul anului.

Comentarii

comentarii