Acasă Cultura Prezentări, dezbateri, workshop-uri, la Student Symposium

Prezentări, dezbateri, workshop-uri, la Student Symposium

DISTRIBUIȚI

Simpozionul studenţesc naţional organizat în fiecare an de Catedra de Limba şi Literatura Engleză a Universităţii de Vest, ajuns la cea de-a paisprezecea ediţie, a reunit, de data aceasta, aproximativ 80 de tineri cercetători, studenţi sau masteranzi de la universităţi locale şi din ţară, care au început, de vineri, 3 aprilie, seria de prezentări, dezbateri şi workshop-uri. “The Symposium of Students in English”, care anul acesta a abordat o înfăţişare grecească, a fost deschis de amfitrioana Claudia Doroholschi, lector doctor al Catedrei de Limba şi Literatura Engleză, şi de o cuvântare a lect. dr. Loredana Frăţilă, şefa catedrei, care a subliniat importanţa cunoaşterii limbii engleze, dar mai ales a alegerii cât mai potrivite a cuvintelor într-o traducere.
În cadrul conferinţei de deschidere, a urmat prelegerea dr. Alexa Weik de la Universitatea din Fribourg (Elveţia), intitulată “Apocalypse Now? Visions of Global Environmental Change in Popular American Film”, o abordare interesantă a problemelor de mediu prin intermediul impactului pe care filmul popular îl poate avea asupra publicului larg.
Din moment ce filmul de larg consum poate provoca reacţii mai rapid şi mai puternic asupra celor care îl vizionează, prin utilizarea unor cuvinte simple, a unui scenariu uşor de urmărit care presupune antrenarea personajelor pozitive şi negative în acţiunea coborâtă la nivel personal, terminată, invariabil, cu un “happy end” – fapt ce implică ideea speranţei că, pe final, totul are o rezolvare – face din acesta, conform dr. Alexa Weik, o bună metodă pentru sensibilizarea populaţiei la problemele de mediu cu care se confruntăm lumea.
Pe întreg parcursul zilei sunt programate prezentări ale studenţilor sau masteranzilor participanţi la simpozion, care au abordat diverse teme din domeniul anglisticii şi americanisticii, de la literatură la lingvistică, studii culturale, studii de gen şi media. Ziua a mai avut două momente pregătite de organizatori: prelegerea dr. Anthony O’Keeffe, care a abordat poezia americană din perspectiva ego-centrismului lui “Eu”, şi cea al dr. Tom Grunfeld, care a discutat despre relaţiile dintre China şi SUA, în contextul unei rivalităţi a superputerilor mondiale.
Ziua s-a încheiat la Porto Arte cu o lectură a masteranzilor de la Creative Writing (Scriere creatoare), o mini-piesă de teatru şi un concert Florentin Crăineanu.
Astăzi, în cea de-a doua zi de simpozion şi ultima, urmează o nouă serie de prelegeri şi prezentări, cu începere de la ora 10. Pentru mai multe detalii, se poate accesa website-ul simpozionului: www.geocities.com/studentsymposium.

Comentarii

comentarii