Acasă Editorial Prezidenţialele

Prezidenţialele

DISTRIBUIȚI

Lia Lucia EpureLuna iulie. Ne aşteptam la o vară toridă. La una uscată. Meteorologii ne-au speriat de moarte.   Credeam că o să ne deshidratăm. Surpriză: luna iulie este una umedă, plouă frecvent, au loc inundaţii,  accidentele cauzate de furtuni sunt frecvente. Acoperişurile caselor sunt luate pe sus. Alt tablou. Paralel frământărilor generate de natură,  furtunile politice  nu au nici ele scăpare. Ne-am pregătit umbrelele. Ne aşteptăm, oricum, la „inundaţii puternice”, dar mai ales, la  fulgere şi tunete. Scandalul Monica Ridzi aruncă, pe zi  ce trece, tot mai multe umbre pe imaginea PDL. Nu se ştie nici acum dacă Traian Băsescu va candida sau nu. Imaginea sa personală este umbrită de mult prea multele asemănări cu  Ceauşescu, într-un anumit moment din viaţa sa. Mircea Geoană  este contestat chiar din interiorul partidului, imaginea sa de  ambasador era mult mai bună decât cea de şef de partid. Sondajele îl situează sub cotele de simpatie ale PSD, deci  are o problemă. Crin Antonescu a dat strălucire PNL –ului pentru  o perioadă de aproape două luni, după congresul  care l-a ales ca preşedinte. În ultima vreme este, din păcate, uşor iritabil, se ceartă cu presa, ridică tonul, nu-şi controlează revolta (fie ea şi explicabilă, după logica evidenţelor), a scăzut  în sondaje, comparativ cu două luni în urmă. 
Principele Radu, figură luminoasă a prezidenţialelor, este invitat tot mai rar în dezbateri publice televizate,  atunci când apare  controlează  eleganţa comunicării în grup, dar o anumită strategie generală pare a-i afecta şansa la comunicare directă: televiziunile îl evită. Recenta declaraţie a lui Dinu Patriciu a reuşit să  producă rumoare pe scena media de la noi. A afirmat clar, ca un Guru al prezidenţialelor, că în turul al doilea al alegerilor din toamnă vor intra Crin Antonescu şi Mircea Geoană.  Afirmaţia a creat un pat bun de frământare, dar şi de speculaţii, pentru mai mulţi analişti  media, dar şi politici. Ce ştie Patriciu?
De ce nu spune mai multe? Ce au de spus alţi candidaţi, ştiut fiind că  există un număr de  candidaţi pentru „culoare”, alţii pentru amuzament, alţii pentru a se face mai caraghioşi decât sunt. Prezidenţialele s-ar putea să fie precum luna (noastră) iulie.
O  Mare Surpriză! Una din care, din şirul ameninţărilor de secetă să rezulte inundaţii. Alta, din care  tunetele şi fulgerele să genereze o altă şansă pentru România.
Avem exemple în jur: Slovenia, unde preşedintele  ales era, cu numai trei luni înainte, un fel de necunoscut, un tânăr cu mesaj informal, unul pe care nici seceta, nici arşiţa, dar nici tornadele nu l-au impresionat.
Ci numai bunul-simţ. Doamne ajută să avem o vară – culoar spre România bunului-simţ. Spre România decenţei şi a  farmecului discret. România victorioasă. Până atunci, ne vor ajuta vacanţele. Să reflectăm.

Comentarii

comentarii