Acasă Special Prim-ministru controlabil și cocktailul Molotov

Prim-ministru controlabil și cocktailul Molotov

DISTRIBUIȚI

Iese din pălărie Sorin Mihai Grindeanu. După ce Sevil Shhaideh a fost ejectată de președinte fără a mai fi chemată la examenul oral. Grindeanu participă la probă. Iar președintele decide. Opțiunea sa este pentru un prim-ministru controlabil. De ce este Grindeanu controlabil? Și de ce victoria lui Dragnea va fi extrem de amară?
Oricât mi-ar fi de antipatic personajul și oricât de mult rău a făcut acestei țări, îmi este imposibil să ignor unele afirmații făcute de Traian Băsescu. Acesta îl trimite pe Sorin Grindeanu direct în plutonul ofițerilor acoperiți. Controlați de către Serviciul Român de Informații. În baza căror argumente? Traian Băsescu se uită, cum ne uităm toți, în biografia lui Sorin Mihai Grindeanu. Și descoperă, cum descoperim toți, că acesta a urmat cursurile Academiei de Informații patronată de SRI. Și spune Băsescu că respectiva academie nu este o școală de maici. Apoi, pe bună dreptate, ex-președintele face o analogie între apartenența lui Sorin Grindeanu la Comisia de control asupra activității SRI și statutul său disimulat. Concluzia este că Sorin Grindeanu, preferat al serviciilor, ar trebui respins de către Klaus Iohannis pentru ca, în fine, un șef al statului să traseze linia de separare dintre servicii secrete și Executiv.
Argumentele de mai sus au greutatea lor. L-am ascultat cu multă atenție pe Sorin Grindeanu. Un tânăr prezentabil, elegant chiar, cu un discurs absolut decent și care nu poate face decât o impresie bună. Asta până când este pus în situația de a explica. Știind foarte bine că va fi interogat asupra dublului său statut și pregătindu-se în acest sens, el a clacat totuși. A explicat că, practic, el nu a absolvit Academia de Informații, ci a urmat doar un curs cu o durată limitată de timp. Iar la acest curs a ajuns fiindcă făcea parte din Comisia de control asupra activității SRI și, lasă el să se înțeleagă, avea nevoie de cunoștințe suplimentare. Mai interesantă este însă explicația să vizând modul în care a aterizat în respectiva comisie. O comisie cu totul și cu totul specială. În care niciun parlamentar nu vine din neant. În care membrii sunt aleși cu mare grijă. Și extrași cu penseta. Pentru că numai astfel SRI, în loc să fie controlat din Parlament, este, de fiecare dată și indiferent ce face, girat. Nemaivorbind de faptul că tot respectiva comisie este și cea prin care sunt promovate legi ale siguranței naționale care lărgesc, an de an, atribuțiile serviciului. Ei bine, la acest capitol, legat de modul în care a aterizat în Comisia SRI, domnul Sorin Mihai Grindeanu, atlfel un personaj care se exprimă concis și precis, a dat în bâlbâială. Deși fusese prevenit și se pregătise pentru a face față provocării. El a povestit cum, în 2012, ajuns parlamentar, a fost repartizat într-una dintre comisii, dar activitatea de acolo i s-a părut neinteresantă și a intenționat pur și simplu să se retragă din Parlament. Și, ce să vezi?, unul dintre membrii comisiei SRI a plecat la o altă comisie. S-a creat, prin urmare, un loc vacant. Iar Valeriu Zgonea, cel mai apropiat parlamentar de generalul Florian Coldea, directorul operativ SRI, l-a ales, tam-nesam, pe Sorin Grindeanu pentru a-i propune să facă parte din respectiva comisie. Să umple, prin urmare, golul. Și, brusc, lui Sorin Mihai Grindeanu activitatea de parlamentar i s-a părut, din nou, atractivă. Deși Comisia de control a activități SRI nu avea, aparent și oficial, nicio legătură cu activitățile, cu preocupările, cu pasiunile și cu pregătirea sa anterioară. Și astfel Grindeanu a rămas parlamentar. Și membru al Comisie de control.
Cât timp a fost membru al acestei comisii de control și cât timp a deținut și funcția de ministru al Comunicațiilor și Societății informaționale, Sorin Mihai Grindeanu a știut să nu îi dezamăgească pe protectorii săi din umbră. El a promovat legea securității cibernetice. Dovedită a fi neconstituțională. El a promovat legea cartelelor pre-pay. Care și ea este neconstituțională. El a promovat legea reținerii datelor din 2015, lege declarată a fi împotriva drepturilor omului de către Curtea Europeană de Justiție la 21 decembrie anul curent.
Poate că cele de mai sus sunt simple coincidențe. Poate că, de fiecare dată, Sorin Mihai Grindeanu a luat leapșa. Și a mers, în mod inconștient, cu un curent antidemocratic. Dar faptele rămân totuși fapte.
La fel cum rămâne în fapt că Liviu Dragnea, într-un moment de mare sinceritate, a garantat că nominalizarea prim-ministrului va fi un moment de ruptură, în sensul că opțiunea sa va consacra despărțirea Executivului, în special a persoanei prim-ministrului, de serviciile secrete. În a doua nominalizare s-a contrazis.
Iar acum, după ce cutia Pandorei a fost deschisă, urmează să trăim și spectacolul nominalizării echipei de miniștri. Tare mi-e teamă că, în loc să avem o demarcație democratică între servicii și puterile statului, ne vom alege cu un cocktail Molotov.

Sursa: CorectNews – http://www.corectnews.com/politics/prim-ministru-controlabil-si-cocktailul-molotov

Comentarii

comentarii