Acasă Actualitate Prima călătorie cu vaporul de la Timișoara în jurul Europei. Pelicanul inaugurează...

Prima călătorie cu vaporul de la Timișoara în jurul Europei. Pelicanul inaugurează navigația internațională pe Bega

DISTRIBUIȚI

CircumEuropa, inițiat de Cristian Iliea, va fi prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei. Expediția va începe la Timișoara, pe Bega, în aprilie 2023, de pe Bega. Urmează cinci râuri, patru mări, un ocean și cinci strâmtori, cu o ambarcațiune.

CircumEuropa vrea să fie un ambasador al Timișoarei-Capitală Culturală Europeană, dar are și darul să conștientizeze că râul Bega poate fi o poartă importantă spre orice loc din Europa.

 Echipajul CircumEuropa are în acest moment șase membri. Pe lângă căpitanul Cristian Iliea, director de imagine de 25 de ani, angajat al TVR Timișoara, practicant al sailingului de peste două decenii, în barcă vor mai fi Mihai Pătrașcu, director de imagine la TVR, Cosmin Jitariuc, jurnalist la TVR Timișoara, bilogul Oana Gavriliuc, Doru Creț – președintele West Yacht Club, și omul de afaceri Ovidiu Bădina.

“Avem un canal navigabil care a ajutat la dezvoltarea economică a Timișoarei și a Banatului din perioada austro-ungară. Probabil că nu o să mai facem transport de marfă pe Bega, dar cu siguranță turism vom putea face și vom avea numai de câștigat. Vrem să promovăm Timișoara, accesibilă de pe apă de oriunde din Europa, vrem să promovăm canalul Bega, dar vrem să promovăm Timișoara-Capitala Culturală Europeană 2023, pentru că avem în drum peste 20 de orașe, foste capitale ale culturii”, a declarat Cristian Ilea, care a fondat și proiectul Wildlife România, prima grădină zoologică virtuală cu animale sălbatice aflate în libertate.

S-a reluat navigația pe Bega

Repararea infrastructurii de navigaţie pe canalul Bega permite călătoria pe apă între Timişoara şi Serbia. Iar de acolo se poate ajunge pe Tisa, Dunăre, Marea Neagră, iar în direcția opusă, pe Dunăre se poate ajunge la Belgrad, Novi Sad, Budapesta, Bratislava sau Viena. Pe diferite râuri, se poate naviga până în Marea Nordului.

Mai trebuie să se construiască punctul de frontieră fluvial între România și Serbia, care ar trebui să fie gata în a doua parte a anului 2023. 

Înainte de deschiderea oficială a punctului de frontieră, vaporul Pelican, și el proaspăt restaurat, va ieși din țară printr-un punct mobil al polițiștilor de frontieră. 

Pelicanul va reinaugura, astfel, navigația internațională pe Bega, închisă la sfârșitul anilor 50. 

CircumEuropa va demara în jurul datei de 15 aprilie, iar întoarcerea va fi la finalul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie. Vor fi mai multe vapoare cu care se va naviga. Pelican își va încheia misiunea la Baziaș.

“Vom traversa frontiera printr-un punct de trecere temporar. Punctul de frontieră va fi gata prin toamna anului 2023, așa că visez ca la întoarcere să inaugurăm punctul de frontieră de la Otelec. Începem cu Pelican, pentru că puteam să ignorăm acest vapor, e un simbol pentru Timișoara. Cu Pelican vom merge până la Baziaș, apoi ne vom îmbarca într-o altă ambarcațiune, pe Dunăre. În Marea Neagră ne vom urca în barca lui Ovidiu Bădina, un velier de 57 de picioare. Cu el vom merge până în Marea Nordului. În Amsterdam dorim să achiziționăm o barcă de râuri interioare, pe care să o aducem în Timișoara”, a mai declarat Cristian Ilea.

Expediție de șase luni

Traseul CircmEuropa începe pe Bega, la Timișoara. De acolo va ajunge pe Dunăre, mai apoi în Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Oceanul Atlantic, Canalul Mânecii, Marea Nordului. Apoi, din nou pe fluvii: Rin, Main, Dunăre, Tisa și, în final, din nou Bega.  Expediția durează în jur de șase luni. 

„Va fi o expediție costisitoare. Tocmai de aceea am deschis platforma CircumEuropa, pentru oricine dorește să ne ajute, de la donații, până la sponsorizări. Așteptăm să depunem un proiect și la Centrul de Proiecte al Primăriei. Latura jurnalistică a acestui proiect va consta în 12 episoade a câte 24 de minute, un film documentar de 90 de minute, dar și mult conținut pe social media, live streaming, fotografii, filmări, întâmplări de pe barcă și reflectarea evenimentelor cultural pe care le vom organiza în orașele în care ne oprim””, a mai spus Ilea.

Traseul explorării cuprinde Serbia, Bulgaria, Turcia, Grecia, Italia, Malta, Franța, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Germania, Austria, Slovacia și Ungaria.

Comentarii

comentarii