Acasă Actualitate Prima confruntare între Nicolae Robu și Dominic Fritz: dezbaterea pe bugetul Timișoarei...

Prima confruntare între Nicolae Robu și Dominic Fritz: dezbaterea pe bugetul Timișoarei din 2020

DISTRIBUIȚI

La dezbaterea pe marginea bugetului municipiului Timișoara pe 2020, din 24 februarie, timișorenii au venit să ceară explicații pe marginea veniturilor, cheltuielilor și investițiilor planificate pentru acest an.

La începutul dezbaterii, primarul Nicolae Robu a început cu prezentarea „Filozofiei bazate pe dezvoltare”, pe care, în opinia lui, Timișoara va pune accentul și în 2020. Orientarea noului buget este, spune edilul, „spre modernizarea orașului, a infrastructurii sale de toate tipurile”.

Pentru „cei care nu au înțeles până acum”, Robu a ținut să amintească faptul că fondurile pentru dezvoltare nu sunt doar cele din „secțiunea dezvoltare”, ci și unele din „secțiunea funcționare”, unde sunt incluse „modernizări cu titluri de reparații”. Astfel, s-ar ajunge la 385 de milioane de lei alocați pentru toate fondurile de dezvoltare, sumă considerabil mai mare decât cea prevăzută în proiectul bugetului la secțiunea „Servicii de dezvoltare publică, locuințe, mediu și ape”, de 195 de milioane de lei.

După o înșiruire a proiectelor care sunt în desfășurare, cele care urmează să primească finanțare și de la bugetul din acest an, Robu i-a invitat și pe cei înscriși cu adrese să își prezinte sugestiile.

Prima care a vorbit a fost Iuliana Mureșan, reprezentând părinții elevilor de la Liceul Shakespeare și Consiliul Consultativ al cartierelor Plopi și Kuncz. La sugestiile acesteia privind liceul, Robu a „promis solemn” rezolvarea problemelor sesizate, după o vizită pe teren în cursul acestei săptămâni: refacerea toaletelor și terenului de sport de la corpul C al liceului.

În ceea ce privește cele două cartiere reprezentate, secretara consiliului a ridicat problema „Este titlul de Capitală Culturală Europeană doar pentru zona centrală a orașului?”. Invocând planurile pregătite pentru cartierul Kuncz, primarul i-a răspuns prin anticiparea „unui proiect vast, cum nu a existat niciodată pentru Kuncz”.

La propunerile cetățenilor, printre alte promisiuni date de primar au fost viitoare plăți pentru drepturile câștigate de sindicatul salariaților din Primărie, „nu deodată, dar, pe rând, toate”, executarea de intervenții pe străzile Ștefan Șoane și Grădinii. În ceea ce privește investițiile privind turismul, acesta exclude, cel puțin momentan, construirea unui aquapark.

Un alt timișorean, Lucian Mugur Serdean, a reproșat faptul că proiectul de buget, de 70 de pagini, „este totul un secret”, în timp ce cel al Clujului are în jur de 1.000, fiind mult mai detaliat în fiecare aspect. „Nu stabiliți dumneavoastră ce facem noi cu timpul. Ne răpiți destul de mult timp cu cele vreo 200 de reclamații”, i-a răspuns primarul.

Într-un final, a venit și rândul candidatului USR-PLUS, Dominic Samuel Fritz, să ia cuvântul. Acesta a început atacând formatul în care a fost publicat documentul: „Am primit acest raport-buget, această propunere într-un format scanat, PDF, pus pe site. Nu mi se pare normal ca în anul 2020 să primim un astfel de document. Foarte ușor se poate face un Excel, ca să nu lucrăm cu datele într-un format scanat, ca în anii 90. Așa arătați că nu sunteți chiar interesați să înțeleagă cetățeanul ce se face cu banii aceștia”.

Useristul nu pricepe nici cum se ajunge la sumele estimate, dând un exemplu: „În 2019 ați încasat din amenzi și alte sancțiuni aplicate potrivit dispozițiilor legale 15 milioane de lei. Pentru anul următor ne propuneți să încasați 20 de milioane de lei. De unde visați aceste creșteri spectaculoase de venituri? Mie mi se pare că sunt venituri cam umflate din pix și nu o planificare bugetară serioasă, mai mult campanie electorală”.

Fritz a vorbit și de investiții „În ultimii patru ani, în niciun an nu ați reușit să cheltuiți banii propuși pe partea de lucrări noi. Anul trecut vi-ați propus să cheltuiți 118 milioane (n.r. de lei) și ați cheltuit doar 41 de milioane de lei, o treime. Planificarea pentru anul acesta este de 235 milioane de lei. Repet, anul trecut ați reușit să cheltuiți 41 de milioane de lei, acum ne spuneți că vreți să cheltuiți de șase ori mai mult, 235 de milioane. De unde aveți atâta încredere, pe baza experiențelor din anii trecuți, pe baza eșecurilor, că acum, dintr-o dată, veți reuși?”.

„Pentru mine, acest buget, cică, istoric nu este deloc o sursă de mândrie, este doar un document al nerealizărilor din anii trecuți și un document al eșecului celor opt ani din administrația dumneavoastră!”, a încheiat acesta.

Robu i-a dat replică: „Nu știu ce experiență aveți, dacă ați conceput sau pus în practică un buget, dar nici nu este, cum spuneți, problema mea, dar, după modul cum ați prezentat lucrurile, presupun că nici dumneavoastră, nici cei din preajmă, nu aveți, se pare, o astfel de experiență. Când faci un buget, dacă vrei să nu rămâi cu bani necheltuiți, cum au rămas alții, atunci trebuie să pleci la drum cu un portofoliu de proiecte larg. Asta este și explicația creditelor bugetare: să poți acoperi acest portofoliu.(…) Nu trecem lucruri fără sens acolo!”.

Comentarii

comentarii