Acasă Actualitate Prima grevă generală din istoria de 192 de ani a Arhivelor Naționale

Prima grevă generală din istoria de 192 de ani a Arhivelor Naționale

DISTRIBUIȚI
Angajații Serviciului Județean Timiș al Arhivelor Naționale, alături de colegii din celelalte servicii județene și din cadrul Serviciului Municipiului București, au intrat astăzi, 11 noiembrie 2024, în grevă generală. Decizia de a recurge la această măsură extremă vine după acțiunea de protest din 4 noiembrie, care nu a fost urmată de niciun răspuns concret din partea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) privind problemele cu care se confruntă angajații.

Sindicatele reclamă faptul că Ministerul, deși conștient de condițiile de muncă precare și de inechitățile salariale dintre Aparatul Central și structurile din teritoriu, nu a luat măsuri pentru a îmbunătăți situația. Greva este prima de acest tip în istoria Arhivelor Naționale și a Ministerului Afacerilor Interne și marchează nemulțumirile crescânde ale personalului față de lipsa unei soluții.

Anul trecut, ministrul Cătălin Predoiu a transmis un mesaj de apreciere pentru profesioniștii din Arhivele Naționale cu ocazia Zilei Arhivelor Naționale. Însă, în acest an, aceștia susțin că ministerul a ales să ignore problemele grave cu care se confruntă, inclusiv discriminarea salarială între structurile centrale și cele județene. Angajații solicită public măsuri pentru a asigura atât condiții decente de muncă, cât și condiții optime de păstrare și conservare a documentelor de valoare istorică.

Arhivele Naționale sunt singura instituție care se confruntă cu o asemenea discriminare salarială, susțin angajații, iar mulți specialiști au părăsit deja sistemul în favoarea unor locuri de muncă mai corect remunerate. În cazul în care cerințele lor nu vor fi soluționate, aceștia sunt pregătiți să continue greva pe termen nedeterminat.

Consecințele acestei greve sunt serioase: soluționarea cererilor privind vechimea în muncă și reconstituirea dreptului de proprietate vor fi amânate, la fel și eliberarea documentelor de stare civilă necesare pentru obținerea cetățeniei române. Totodată, activitatea de cercetare la sălile de studiu ale Arhivelor va fi blocată, afectând atât societatea civilă, cât și accesul publicului la documentele istorice.

Un alt aspect semnalat este subdimensionarea schemei de personal în majoritatea serviciilor județene, unele structuri funcționând cu doar 5-6 angajați. Angajații Arhivelor Naționale speră ca atât Ministerul Afacerilor Interne, cât și Guvernul României să acorde în sfârșit atenția necesară acestei instituții esențiale pentru păstrarea și valorificarea memoriei documentare a României.

Comentarii

comentarii