Acasă Actualitate Primăria Dudeștii Noi a primit „ambulanța socială” achiziționată din fonduri nerambursabile

Primăria Dudeștii Noi a primit „ambulanța socială” achiziționată din fonduri nerambursabile

DISTRIBUIȚI

În luna aprilie 2022, Primăria Dudeștii Noi a finalizat un proiect început în urmă cu aproape trei ani: achiziționarea unei „ambulanțe sociale”. Vorbim de un vehicul special, asemănător ambulanțelor clasice, însă care, pe lângă asistență medicală, ar urma să ajute persoanele din grupuri vulnerabile cu transportul și internarea, după caz. Teoretic, primăria a estimat numărul de beneficiari la 250, însă numărul efectiv al persoanelor care se folosesc de aceasta va putea fi stabilit doar în timp.

Concret, proiectul prin care s-a achiziționat „ambulanța socială” se numește „Dezvoltarea unui sistem integrat de servicii care să contribuie la incluziunea socială a grupurilor vulnerabile din Comuna Dudeștii Noi” și a fost finanțat în cadrul Programului National de Dezvoltare Rurală, în cadrul strategiei de dezvoltare a Grupului de Acțiune Locală TriplexConfinium. Valoarea totală a proiectului a fost de 314.721 lei, procentul de finanțare din fonduri nerambursabile fiind de 100%

Potrivit reprezentanților Primăriei Dudeștii Noi, principalele obiective ale Ambulanței pentru Urgențe Sociale Dudeștii Noi sunt:

– acordarea asistenței medico-sociale persoanelor/grupurilor cu risc crescut de excluziune socială, care reprezintă urgențe sociale;

– transmiterea cazurilor depistate către compartimentele specializate în vederea asigurării serviciilor de care au nevoie persoanele aflate în situații de criză medico-socială, conform prevederilor legale în vigoare;

– medierea relațiilor cu serviciile publice de urgență specializate (spitale, policlinici, centre rezidențiale, adăposturi de urgență, etc) în vederea internării/cazării persoanelor aflate în situație de criză.

Beneficiarii serviciilor acordate de Ambulanța Socială sunt: persoane și familii cu venituri reduse, persoane cu dizabilități/invaliditate, persoane vârstnice, persoane fără adăpost, persoane victime ale violenței în familie, persoane cu diferite adicții, persoane cu afecțiuni psihice, persoane cu boli cronice/terminale în diferite stadii de evoluție.

La momentul când Primăria Dudeștii Noi a câștigat finanțarea, în noiembrie 2019, aceasta era condusă de Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș. La acel moment, Nica declara: „Este un proiect care se înscrie în linia îmbunătățirii și multiplicării serviciilor pe care Primăria dorește să le presteze către cetățeni și a pornit de la analiza situației medico-sociale din comuna noastră. Am identificat o serie de probleme cu care se confruntă anumiți cetățeni din comună și care merită atenția și sprijinul nostru. Este vorba de mai multe categorii dezavantajate din punct de vedere social: persoane cu dizabilități, persoane vârstnice care locuiesc singure, persoane cu boli cronice, copii care locuiesc cu alți aparținători decât părinții, care sunt plecați în străinătate la muncă, etnici romi aflați în dificultate, familii sărace. Ambulanța socială va acționa ca o forță de intervenție rapidă atunci când un cetățean are o problemă medico-socială”.

Comentarii

comentarii