Este stabilit, Colegiul Tehnic de Vest Timișoara se va muta din clădirea din Iosefin, pentru a face loc unui alt Colegiu, de această dată unul de nivel național, mai… elitist, Ana Aslan. În locul unde se află acesta acum vor începe lucrări de reabilitare, așa că elevii de acolo trebuie mutați. Discuțiile contradictorii pe tema mutărilor s-au inflamat în ultima perioadă, iar Primăria Timișoara a decis să prezinte, vineri, o soluție. Ei bine, nu e chiar o soluție, de fapt administrația Fritz a găsit patru locații unde ar putea fi mutat Colegiul Tehnic de Vest, dar decizia adoptării uneia dintre variante va aparține Inspectoratului Școlar Județean Timiș.
De mai multe zile, profesorii, elevii și părinții acestora de la Colegiul Tehnic de Vest Timișoara, școala aflată pe bulevardul Dragalina, colț cu bulevardul Carol, au aflat că locația care le-a fost casă va fi ocupată de un alt liceu, iar ei se vor muta. Decizia pare fermă, cel puțin din ceea ce spune Lațcău. Acolo se va muta Liceul Ana Aslan, clădirea unde activează în prezent urmând să intre în reabilitare. Aslan e colegiu național și trebuie să aibă un asemenea sediu, nu se poate să piardă acest statut. În paralel, Colegiul Tehnic de Vest are mulți chiulangii, mai ales la seral, sunt copii care renunță la școală și nu ar avea atelierele lângă clasele de studiu. Într-un fel, asistăm la situația cu Lenau și Colegiul Ion Mincu, cel din urmă a dispărut pentru a face loc școlii elitiste.
Acum trebuie începută reabilitarea la Ana Aslan. Vor urma Henri Coandă sau Alimentar.
”Cca să putem să facem aceste reabilitări și ca să putem să ne apucăm și de alte școli, avem nevoie ca pe perioada lucrărilor să putem să facem mutări de corpuri de clădire și să putem să ne asigurăm că găsim un echilibru la nivelul sistemului de învățământ în Timișoara, până când aceste lucrări se poată să continue, dar și școlile în reabilitare, cum va veni momentul, să poată și ele să funcționeze. În sensul acesta, noi propunem Inspectoratului Școlar Județean mutarea Liceului Tehnic de Vest, sunt patru opțiuni pe care le-am oferit. Toate cele patru opțiuni sunt școli cu o capacitate foarte extinsă și foarte vastă, școli care nu își ocupă în întregime nici măcar pe hârtie capacitatea pe care o au, iar dacă verificăm Seralul cu absență de 90%, de fapt aceste școli folosesc mai puțin de jumătate din spațiile pe care le țin. Probunierile noastre se referă la Liceul Azur, se referă Liceul Auto, se referă la liceul Casa Verde și se referă Liceul Eletrotimiș. Toate aceste patru școli au capacitate disponibilă, nici nu vreau să intru în discuția despre absenteismul de la Seral, dar au capacitatea disponibilă la zi. Și propunerea pe care noi o facem este una care să țină cont de nevoile de a investi în Timișoara, de nevoie de a reabilita Ana Aslan”, a declarat, vineri, Lațcău.
Așadar, ”castana fierbinte” e mutată în curtea ISJ, chiar dacă Inspectoratul nu decide efectiv mutarea, dar poate alege una din acele patru propuneri, deci cam tot asta este. Ceea ce e și mai interesant este că Ana Aslan nu ar urma să rămână definitiv în Iosefin, ci ulterior să fie mutată în clădirea fostului liceu Mincu, unde acum e Lenau. Lenau care s-ar muta, la rândul său, în campusul cel nou de pe strada Oituz. Iar pentru actuala clădire a Aslan, pentru care va porni reabilitarea, ar urma să găzduiască școala cu clasele 1 – 4 de la Carmen Sylva, care acum ar învăța în spații din beciul clădirii liceului. Cât despre Colegiul Tehnic de Vest, elevii de aici ar ajunge, de asemenea, după perindări, în viitorul Campus Dual, care va fi odată ridicat.
Totul e parte dintr-un plan bine pus la punct, documentat, spune viceprimarul.
”Vom trimite o scrisoare către Inspectoratul Școlar Județean și către Prefectura Timiș, astăzi, prin care să propunem începerea unui proces de reformă și de restructurare a rețelei școlare din Timișoara, proces pe care l-am început acum patru ani de zile, prin contractarea unui studiu cu Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, studiu care a avut ca rol să creeze un fundament științific și tehnic fundament real cu date și informații factuale vizavi de nevoile pe care copiii Timișoarei le au astăzi și mai ales de nevoile pe care le vom avea mâine”, a mai declarat Ruben Lațcău.
Întrebat despre nemulțumirile celor de la Colegiul Tehnic de Vest, Lațcău a spus că, în mare parte, nemulțumirile ar fi cele ale profesorilor de acolo, care sunt obișnuiți să lucreze e 20 de ani acolo și au și domiciliul în zonă.
”Eu sunt conștient că aceste mutări vor fi în primul rând o problemă pentru profesori. Eu sunt conștient că poate foarte mulți dintre ei, lucrând într-o școală de 20 de ani, locuind în aceea zonă, orice mutare creează probleme logistice, creează deranj și sunt convins că nu va fi ușor pe tine. Iar noi suntem dispuși să oferim orice sprijin pe care putem să-l oferim logistic, financiar sau altceva. În sensul ăsta vrem să anunțăm că suntem dispuși și dorim să refacem rețeaua de transport școlar, în așa fel încât dacă copiii care merg la Liceul Tehnologic de Vest au nevoie să putem să asigurăm autobuze dedicate prin care acești copii, peste 80% din ei fiind navetiști din afara Timișoarei, să poată să ajungă la școală fiecare zi”, a mai spus Lațcău.
Poziția ISJ Timiș: ”Responsabilitatea privind managementul școlar aparține, conform legii, Inspectoratului Școlar și Ministerului Educației”
Inspectoratul Școlar Județean Timiș a luat act de declarațiile recente făcute în spațiul public de către viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, referitoare la mutarea unor unități de învățământ și organizarea programului școlar în schimbul de după-amiază.
În calitate de partener instituțional, ISJ Timiș argumentează următoarele:
”Responsabilitatea privind managementul școlar aparține, conform legii, Inspectoratului Școlar și Ministerului Educației. ISJ este deschis colaborării cu autoritățile locale, însă orice propunere de reorganizare sau relocare trebuie să fie fezabilă din punct de vedere educațional și agreată de comunitatea școlară.
Scopul nostru principal este asigurarea unui mediu educațional adecvat, care să nu afecteze performanța elevilor și să nu pună presiune nejustificată asupra cadrelor didactice. Închiderea sau comasarea unor școli nu reprezintă automat o îmbunătățire a calității actului educațional”, explica reprezentanții ISJ Timiș.
Instituția și directorii unităților de învățământ susțin că au încercat permanent să găsească soluții constructive și durabile, care să nu pună în pericol stabilitatea procesului de învățământ. Orice decizie privind infrastructura școlară trebuie luată prin dialog, consultare și analiză atentă.
“Solicităm, pe această cale, reprezentanților Primăriei Timișoara să înainteze propuneri clare, realiste, bazate pe consultarea specialiștilor și pe evaluări obiective. De asemenea, facem apel la reținere în declarațiile publice, pentru a evita confuzia privind rolurile și limitările celor două instituții”, atenționează ISJ.
Inspectoratul mai atenționează că ISJ este cel care coordonează și evaluează activitatea unităților de învățământ și pe cea a managerilor acestora, iar Primăria și Consiliul Local Timișoara sunt organismele îndrituite să asigure baza materială a școlilor, prin construcția/întreținerea/reparația clădirilor, ambele având în vedere siguranța copiilor și elevilor și accesul egal la educație.
ISJ Timiș reafirmă deschiderea către un dialog constructiv și invită autoritățile locale la o colaborare strânsă și transparentă, în interesul comun al elevilor. Singurul mod de a adopta o soluție bună este să fie gândită în mod profesionist, prin consultarea tuturor factorilor implicați – conducerea școlilor, cadre didactice, părinți, specialiști în domeniu.
“Concluzionând, nu vom susține niciun demers care are drept consecință diminuarea calității actului de predare-învățare și nici închiderea unor școli. Inspectoratul Școlar Județean Timiș își asumă misiunea de a proteja și dezvolta sistemul de învățământ, respectând elevii, cadrele didactice și întregul context educațional”, se arată în poziția oficială a ISJ Timiș.