Acasă Administraţie Primăria Timișoara a identificat peste 400 de terenuri cu ambrozie. Începe să...

Primăria Timișoara a identificat peste 400 de terenuri cu ambrozie. Începe să trimită și somații proprietarilor

DISTRIBUIȚI

După ce săptămână trecută Poliția Locală Timișoara amintea că timișorenii trebuie ca până la finalul lunii iunie să își curețe terenurile de ambrozie, luni, 16 mai, și Primăria Timișoara vine cu o informare referitoare la subiect. Au fost identificate până acum 449 de terenuri unde crește această plantă. Dintre acestea, 358 sunt proprietate privată, iar 91 aparțin primăriei sau altor instituții publice. Astfel, în următoarele zile vor fi trimise și somații.

„Primăria Municipiului Timișoara derulează, în perioada următoare, o campanie de creștere a gradului de conștientizare a pericolului răspândirii ambroziei și a efectelor negative asupra sănătății oamenilor. (…) De la debutul campaniei și până în momentul de față structura specializată a primăriei, împreună cu Poliția Locală, a identificat 358 de terenuri proprietate privată infestate cu buruiana ambrozie și 91 de terenuri care aparțin domeniului public sau Statului Român. Urmează să fie aplicate somațiile către propietari în zilele următoare pentru luarea măsurilor necesare pentru distrugerea buruienii ambrozia și evitarea, în acest fel, a răspândirii efectelor asupra sănătății cetățenilor. Direcția Patrimoniu va identifica suprafețele terenurilor afectate, urmând ca informațiile să ajungă la serviciile care se ocupă de gestionarea spațiilor verzi pentru măsurile specifice. Până atunci, se desfășoară lucrări specifice în zonele de aliniament”, transmit reprezentanții municipalității.

Care sunt sancțiunile pentru proprietarii, deținătorii administratorii sau beneficiarii de terenuri care nu aplică măsurile necesare de combatere? Amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Reprezentanții primăriei explică și de ce ambrozia – „iarba pârloagelor” este nocivă: „Plantă anuală care se înmulteşte prin seminţe, din familia Asteracea (cu peste 30 de specii anuale sau perene cunoscute). Prima semnalare în Europa a fost în anul 1863, în Germania. În România, ambrozia a fost descoperită încă din anul 1908 în oraşul Orşova, cu o răspândire accelerată în special în ultimii 20 de ani. Caracterul nociv asupra populaţiei este cauzat de afecţiunile alergenice pe care le provoacă polenul emis de această specie în perioada de înflorit, din luna iunie până în luna octombrie. În perioadele secetoase cu temperaturi ridicate planta emite o cantitate de două ori mai mare de polen. Polenul purtat de vânt poate parcurge distanţe de până la 200 de km. Ȋn România, ambrozia se găsește atât în intravilanul, cât și în extravilanul localităților, în culturi agricole de cereale păioase, floarea-soarelui, porumb, precum și în pășuni, terenuri virane din localități, terenuri neîngrijite, șantiere etc. În oraș se întâlnește mai ales pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor și parcuri. Cu un potenţial enorm de răspândire, planta produce peste 3000 de seminţe anual. Ambrozia este o adevărată ameninţare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică”.

Comentarii

comentarii