Acasă Actualitate Primăria Timișoara a trimis peste 300 de somații proprietarilor de terenuri cu...

Primăria Timișoara a trimis peste 300 de somații proprietarilor de terenuri cu ambrozie. Aceștia riscă amenzi de până la 20.000 de lei

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara s-a conformat cerințelor legale și, până la data de 5 iunie 2022, a trimis somații tuturor proprietarilor de terenuri unde au fost identificate plante de ambrozie. Numărul acestora ajunge la 326. La mijlocul lunii mai, reprezentanții primăriei spuneau că sunt peste 400 de terenuri cu probleme în ceea ce privește ambrozia în Timișoara, însă multe dintre acestea aparțin domeniului public. Termenul limită până la care și proprietarii trebuie să se conformeze și să elimine plantele dăunătoare până la finalul lunii. Altfel, riscă amenzi de până la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice, sau 20.000 de lei, pentru cele juridice.

„În scopul instituirii unor măsuri de prevenire, combatere timpurie şi distrugere a buruienii ambrozia, în  cadrul obligațiilor legale ce îi revin, Primăria Timișoara derulează, în perioada următoare, o campanie de creștere a gradului de conștientizare a pericolului răspândirii ambroziei și a efectelor negative asupra sănătății oamenilor. Revenim cu apelul către întreaga comunitate, pentru implicarea tuturor proprietarilor sau deținătorilor de terenuri în scopul eradicării ambroziei, pentru un aspect cât mai plăcut orașului și, mai ales, pentru a elimina punerea în pericol a sănătății oamenilor”, transmit reprezentanții instituției.

Conform prevederilor legale din „Legea ambroziei“ (L.62/2018.) și art.3, alin.(3) din H.G. 707/2018 (pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia), pe baza centralizatorului prevăzut la alin. (2), autorităţile administraţiei publice locale transmit o somaţie către toţi proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, cel târziu până la data de 5 iunie a fiecărui an. Primăria Municipiului Timișoara a transmis, până în data de 5 iunie 2022, un număr de 326 de somații conform prevederilor legale mai sus menționate.

Potrivit aceleiași legi, de-a lungul lunii iulie, comisia formată din ordin de prefect va verifica toți proprietarii somați. Între 1 – 15 iulie se vor da avertismente proprietarilor care nu s-au conformat primelor somații, iar în a doua parte a lunii urmează să fie date și amenzi. Acestea amenzi sunt de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Reprezentanții primăriei explică și de ce este periculoasă ambrozia:

„AMBROZIA – IARBA PÂRLOAGELOR: Plantă anuală care se înmulteşte prin seminţe, din Fam. Asteracea (cu peste 30 de specii anuale sau perene cunoscute). Prima semnalare în Europa a fost în anul 1863, în Germania. În România, Ambrozia a fost descoperită încă din anul 1908 în oraşul Orşova, cu o răspândire accelerată în special în ultimii 20 de ani. Caracterul nociv asupra populaţiei este cauzat de afecţiunile alergenice pe care le provoacă polenul emis de această specie în perioada de înflorit, din luna iunie până în luna octombrie. În perioadele secetoase cu temperaturi ridicate planta emite o cantitate de două ori mai mare de polen. Polenul purtat de vânt poate parcurge distanţe de până la 200 de km.

Ȋn România, ambrozia se găsește atât în intravilanul, cât și în extravilanul localităților, în culturi agricole de cereale păioase, floarea-soarelui, porumb, precum și în pășuni, terenuri virane din localități, terenuri neîngrijite, șantiere etc. În oraș se întâlnește mai ales pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor și parcuri. Cu un potenţial enorm de răspândire, planta produce peste 3000 de seminţe anual. Ambrozia este o adevărată ameninţare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică”.

Comentarii

comentarii