Acasă Actualitate Primăria Timișoara ar putea să realizeze stație de tren în zona Oituz...

Primăria Timișoara ar putea să realizeze stație de tren în zona Oituz – Popa Șapcă și culoar pietonal între Iulius Town și UVT

DISTRIBUIȚI

Conducerea Primăriei Timișoara anunță că a fost lansată o nouă licitație, una pentru alegerea urbaniștilor care să elaboreze Planul Urbanistic Zonal (PUZ) „Zona Oituz-Popa Șapcă și concept amenajare domeniu public” și a Regulamentul Local de Urbanism aferent PUZ-ului. Planul urbanistic respectiv este delimitat de str. Popa Șapcă, str. Oituz, Calea A. I. Cuza și str. A. Demetriade și va avea o suprafață totală de 16,7 hectare.

În prim plan va fi noul campus al Universității de Vest Timișoara din zona Oituz. Prin apropierea acestuia ar urma să treacă un culoar pietonal care să lege Iulius Town de campusul UVT de pe Pârvan. Cel mai ieșit neobișnuit detaliu al proiectului pare a fi, totuși, ideea realizării unei stații de tren.

„În ultimii ani, primăria nu a inițiat elaborarea de planuri urbanistice zonale și s-a bazat doar pe inițiativele private în acest domeniu. E momentul să devenim un jucător activ și să preluăm inițiativa în domeniul reglementărilor urbanistice pentru zone de interes public, așa cum este zona Oituz-Popa Șapcă, cea care are o dinamică de dezvoltare foarte mare și multe proiecte comunitare. Acest plan urbanistic zonal nu contravine viitorului PUG, ci, din contră, detaliază prevederi cu caracter general”, a spus primarul Dominic Fritz.

Reprezentanții primăriei mai țin să amintească și că, în zonă, există mai multe proiecte aflate în execuție, inclusiv proiectul Primăriei Municipiului Timișoara pentru un nou campus școlar al Liceului Teoretic Nikolaus Lenau. De asemenea, Universitatea de Vest are în implementare extinderea Facultății de Arte și Design, realizarea sediilor pentru Facultatea de Litere, Istorie și Teologie și a Facultății de Muzică și Teatru, dar și clădirea Institutului de Cercetări Avansate de Mediu.

Despre cele mai importante noutăți ale proiectului, reprezentanții primăriei mai transmit: „PUZ-ul va analiza posibilitatea realizării unui punct intermodal de transport, prin introducerea unei stații de tren, care să lege zona centrală de restul județului. De asemenea, planul va trasa reglementările pentru culoare velo cu parcări pentru biciclete conexe, o parcare supraterană cu 5 etaje și două culoare pietonale importante.  Primul culoar va lega Intrarea Doinei de str. Popa Șapcă, iar pentru trecerea acestei artere aglomerate va fi analizată realizarea unei subtraversări. Al doilea culoar pietonal urmărește să conecteze complexul Iulius Town și noul campus de cel existent al UPT/UVT de pe bulevardul Vasile Pârvan”.

Valoarea estimată a investiției este de 180.000 de lei (TVA inclus), iar contractul va avea un termen de 12 luni pentru realizare. Serviciile care vor fi contractate includ studii de fundamentare analitice (geotehnic, topografic, de circulație, etc.), dar și o analiză asupra evoluției activităților educaționale. Suprafața studiată include și zona de la nord de calea ferată, adiacentă complexului Iulius Town, cu o suprafață totală de 33 de hectare. Licitația este disponibilă pe următorul link: https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100134618.

Comentarii

comentarii