Acasă Actualitate Primăria Timișoara are doar 68,5 milioane și cere de la guvern 297,5...

Primăria Timișoara are doar 68,5 milioane și cere de la guvern 297,5 de milioane de lei, pentru căldura din iarna aceasta – Document

319
DISTRIBUIȚI

O scrisoare a Asociației Municipiilor din România trimisă Guvernului centralizează sumele cerute, până acum, de 25 de orașe cu sisteme centralizate de distribuție a energiei termice, de la bugetul de stat pentru a putea trece iarna în condiții suportabile, în condițiile creșterii puternice ale prețurilor la gaze.

În total, cele 25 de orașe asigură din bugetele proprii, în trimestrul patru  al acestui an și în primul trimestru al anului viitor, 1,23 miliarde de lei pentru subvenționarea parțială a prețului energiei termice plătite de populație. Confruntați însă cu o creștere masivă a costului energiei termice, din cauza scumpirii gazului și a creșterii certificatelor de emisii, primarii au cerut Guvernului sume suplimentare, pentru a putea majora subvenția acordată și a nu transfera pe umerii populației toată scumpirea.

În total, sumele cerute de cele 25 de orașe se ridică la 1,56 miliarde de lei, bani cu care, alături de cele 1,23 miliarde plătite din bugetele proprii, primăriile să subvenționeze sistemele de termoficare în această iarnă.

Așadar, în total aproape 2,8 miliarde de lei, subvenție totală asta dacă, desigur, Guvernul va fi de acord să transfere acești bani, însă premierul interimat Florin Cîțu a dat semnale că va ajuta municipalitățile. Adică peste jumătate de miliard de euro, doar pentru această iarnă.

Ponderea sprijinului cerut de la centru în totalul subvențiilor variază de la un oraș la altul. Astfel, dacă în București municipalitatea pune de la ea 735 de milioane de lei și mai cere de la Guvern 368 de milioane de lei, în

La Timișoara, care se confruntă cu o criză la nivel local din cauza insolvenței societății Colterm și a sistării livrării de gaze, primăria alocă din fonduri proprii doar 68,5 milioane de lei și cere de la Guvern 297,5 de milioane de lei. Pentru această iarnă, încălzirea și apa caldă pentru cei aproximativ 55.000 de abonați costă peste 366 de milioane de lei.

Dintre cele 25 de municipalități, Primăria Timișoara cere de la Guvern cel mai mulți bani, după București (care cere 368 de milioane și alocă din fonduri proprii 735 de milioane), cu mențiunea că în capitală sunt de 10 ori mai mulți abonați la sistemul centralizat de încălzire.

Puteți vedea mai jos scrisoarea Asociației Municipiilor către Guvern, cu sumele cerute de fiecare oraș de la Guvern și cu sumele pe care le pune fiecare oraș la dispoziție din fondurile proprii.

Adresa Asociației Municipiilor din România

 

Comentarii

comentarii