Acasă Actualitate Primăria Timișoara cere alte 130 de milioane de lei de la guvern...

Primăria Timișoara cere alte 130 de milioane de lei de la guvern pentru Colterm. „Sper să nu fim obligați la lucruri mai radicale”

DISTRIBUIȚI
Cristian Mîțu, director interimar Colterm

Luni, 31 ianuarie, la finalul ședinței de colegiu prefectural, noul prefect Mihai Ritivoiu i-a invitat pe reprezentanții Colterm să facă o „informare la zi” cu situația termoficării în Timișoara. Potrivit directorului Cristian Mîțu, încă se livrează agent termic la parametri reduși, însă, în afară de lipsa banilor, „nu există alte probleme serioase”. În această ordine de idei, Colterm cere, prin intermediul primăriei, 130 de milioane de lei de la guvern pentru a putea continua funcționarea în lunile februarie – aprilie.

„Colterm are în funcțiune cele două centrale (CET Sud și CET Centru – n.r.) și cele șase centrale de cartier. Nu avem probleme deosebite nici în centrale, nici pe rețeaua de distribuție, nici pe cea primară, nici pe cea secundară. Din păcate, din cauza asigurării greoaie sau diminuate a fondurilor necesare achiziționării gazului, lucrăm într-un sistem de avarie. Furnizăm agentul termic cu 40℃ plecare din punctele termice, cu excepția anumitor puncte – în special spitale și câteva școli –, unde, datorită problemelor interne și asigurării agentului, s-au ridicat parametrii, undeva la 42-43℃ la plecarea din punctele termice. Problema deosebită rămâne asigurarea financiară a contractului de gaz. (…) Am înaintat, prin primărie, o adresă către dumneavoastră, prefectură, pentru un nou ajutor guvernamental. Fără acest ajutor va fi foarte greu să asigurăm încălzirea pentru populație și agenții economici la parametri normali… sau chiar sper să nu fim obligați la lucruri mai radicale”, a spus Mîțu.

Acesta a menționat că luni se va semna un nou act adițional, prin care livrarea gazului se va prelungi „în funcție de câți bani avem”. În ceea ce privește cărbunele, Mîțu spune că „nu sunt probleme de stoc”. Colterm ar avea, în acest moment, 5.500 de tone și câte o livrare zilnic, în baza a patru contracte „funcționale”. Există, însă, și „câteva” contracte „care nu prea funcționează”. De vină pentru acestea ar fi, spune directorul, „neseriozitatea firmelor” și „nerespectarea graficului de livrări”. „Nu avem datorii la plată la cărbunari și la transportatori”, a ținut tot acesta să spună.

Tot potrivit lui Cristian Mîțu, Colterm consumă zilnic între 1.500 și 1.800 de tone de cărbune, iar gaz „în funcție de banii pe care îi avem”. În ultimele zile, factura zilnică, achitată în avans, este în jur de 1,5 milioane de lei. Încasările, pe de altă parte, încă sunt reduse. Creșterea tarifelor va fi simțită pe facturi în februarie, aceste plăți urmând să ajungă în conturile Coltem de abia în martie, a atras atenția Mîțu.

Prefectul Mihai Ritivoiu a ținut să amintească de cele 54 de milioane primite în noiembrie de Primăria Timișoara din bugetul de stat și de cele 15 milioane primite recent pentru compensarea unei părți a sumelor cheltuite în noiembrie și decembrie pentru termoficare. Prima sumă s-a epuizat la începutului lui ianuarie, iar cea de-a doua a asigurat încălzirea pentru aproximativ o săptămână la mijlocul aceleiași luni.

„Am primit din partea primarului municipiului Timișoara, Dominic Fritz, o cerere de finanțare de la Guvern, pentru Colterm, de aproximativ 130 milioane de lei. Am înaintat aceasta cerere către Registratură, pentru a fi trimisa la Guvern”, a spus prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, luni.

Ritivoiu a luat în vedere cererea Colterm și a spus că va căuta să poarte o discuție „constructivă” cu primarul Dominic Fritz și președintele CJT Alin Nica în următoarele zile.

Comentarii

comentarii