Acasă Actualitate Primăria Timișoara explică de ce a ales UBB Cluj în detrimentul UVT...

Primăria Timișoara explică de ce a ales UBB Cluj în detrimentul UVT pentru contractul privind dotarea școlilor: nu a fost vorba de „încredințare”, ci de „achiziție” directă

DISTRIBUIȚI

Luni, 11 iulie, Universitatea de Vest din Timișoara a comentat decizia Primăriei Timișoara de a încheia un contract cu Universitatea „Babeș Bolyai” (UBB) Cluj pentru studiul privind dotarea școlilor. Reprezentanții UVT au acuzat primăria că „a chemat o universitate din afara orașului ca să realizeze o diagnoză prin care să fie identificate nevoile spre care se vor îndrepta resursele bugetului local destinat educației preuniversitare”. În comunicatul transmis de UVT se făcea referire la „încredințarea directă” a contractului și apăreau și cuvintele rectorului Marilen Pirtea, deputat PNL.

Marți, drept răspuns, reprezentanții primăriei spun că „Timișoara nu are nevoie de gelozii universitare și nici de o politizare constantă a instituțiilor sale respectate”. În plus, aceștia precizează că nu a fost vorba de „încredințare”, ci de „achiziție” directă, cu anunț publicat atât pe SEAP, cât și pe site. UVT nu ar fi depus nicio oferit, UBB Cluj fiind singura care s-a arătat interesată.

„Având în vedere comunicatul transmis de Universitatea de Vest Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara dorește să sublinieze că achiziționarea studiului pentru dotarea școlilor în Municipiul Timișoara nu a fost realizată prin încredințare directă, ci prin achiziție directă. Astfel, a fost publicat un anunț publicitar pe sistemul de achiziții publice, cât și pe website-ul primăriei, unde au fost solicitate oferte din partea furnizorilor”, transmit, mai exact, reprezentanții Primăriei Timișoara.

Tot aceștia amintesc că administrația locală are mai multe colaborări cu universitățile din oraș. Numai în cazul UVT, în ultimele luni au fost mai multe astfel de acțiuni:

  • Finanțarea cu 800.000 lei din bugetul local a contribuției UVT la programul cultural Capitală Europeană a Culturii;
  • Finanțarea, pentru prima oară, a Barometrului de Calitate a Vieții în Municipiul Timișoara, în valoare de aproximativ 160.000 lei, care va fi prezentat săptămâna viitoare;
  • Darea în administrare către UVT a bazei sportive de pe Splaiul Tudor Vladimirescu 17A;
  • Colaborarea excelentă în vederea realizării primei Strategii de Smart City și Transformare Digitală a Municipiului Timișoara;
  • Susținerea Primăriei pentru organizarea congresului ECIS găzduit de UVT.

„Ne-am fi dorit ca UVT să depună ofertă pentru achiziția studiului pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar din Timișoara. De altfel, au existat de-a lungul anului trecut mai multe discuții între Primărie și UVT despre această temă. Universitatea din Cluj a fost singura care s-a arătat interesată de anunțul Primăriei. Competiția intelectuală este esențială, atât în sistemul universitar, cât și pentru asigurarea calității serviciilor de care vor beneficia timișorenii. Suntem siguri că o universitate atât de prestigioasă precum UVT nu ar vrea să pretindă un monopol bazat strict pe identitatea locală. Înțelegem ambițiile politice ale conducerii universității, dar avem încredere că ele nu vor interveni în excelentul parteneriat de care se bucură instituțiile noastre.”, conchid reprezentanții primăriei.

Comentarii

comentarii