Acasă Administraţie Primăria Timișoara oferă, și în 2020, 128 de parcele tinerilor care doresc...

Primăria Timișoara oferă, și în 2020, 128 de parcele tinerilor care doresc să-și construiască o casă

DISTRIBUIȚI

Primăria Municipiului Timișoara pregătește drept „sprijinul acordat tinerilor între 18 și 35 de ani pentru construirea unei locuințe proprietate personală pe anul 2020” 128 de parcele, situate pe strada Ovidiu Balea, la fel ca anul trecut. Decizia de validare a terenurilor va apărea ca proiect de hotărâre în ședința Consiliului Local Timișoara din data de 31 ianuarie.

Terenurile pregătite de Primărie vor fi de 252 de metri pătrați, 48 dintre acestea, fie de 276 de metri pătrați, restul de 80. Toate au fost declarate disponibile și  libere de sarcini, neexistând litigii asupra niciunuia. Ele provin din inventarul Municipiului Timișoara-domeniul privat.

Deși momentan niciunul dintre terenuri nu apare într-o cerere de revendicare sau retrocedare către cultele religioase, în trecut unele dintre acestea au făcut partea unor plângeri depuse de două persoane fizice,de asociația de pășunat „Concordia” și de Asociația Micilor Proprietari – Mehala.

În primele plângeri, formulate în 2005 de G.D. și I.T.A., se cerea restituirea de terenuri drept cotă parte dintr-o fostă pășune comună. Ambele cereri au fost respinse de Comisia de fond funciar, în 2006, iar reclamantele nu au depus contestație. Decizia de atunci era motivată de faptul că reclamațiile nu erau sub incidența Legii nr.1/2000, potrivit Legii nr.247/2005, privind reforma din domeniile proprietății și justiției.

De asemenea, cererile asociației de pășunat „Concordia” și Asociația Micilor Proprietari – Mehala, formulate tot în 2005, au fost respinse, mai întâi de comisiile locale și județene de fond funciar, în 2007, iar apoi și de Judecătoria Timișoara, în 2009.În decizia din 2007, Comisia locală de fond funciar a decis că cererile formulate de asociații sunt nefondate, dar că cele formulate de membrii asociației, precum primele două menționate, vor fi analizate și soluționate individual.

Plângerile priveau trei parcele înregistrate cu „nr, top vechi Sarmeș 23429, 23428 și 23427”, care erau împărțite în alte 12 parcele, suprapuse pe cele trei. După PUZ-ul aprobat de CLT în 2003, acestea s-au dezmembrat, unificat și substituit, formând 20 dintre parcelele pe care acum Primăria plănuiește să le dea drept sprijin tinerilor.

Raportul privind situația terenurilor a fost aprobat pe 21 ianuarie, în comisia tehnică pe care a condus-o viceprimarul Imre Farkas. Conform referatului de aprobare, scopul acțiunii este ajutorarea tinerilor în „edificarea unor locuințe decente cu costuri reduse, având în vedere gratuitatea terenurilor pe durata construcției”.De asemenea, comisia a propus ca terenurile să fie atribuite solicitanților care au depus cereri, ierarhizați conform baremului din regulamentul aprobat în 15 noiembrie 2016 de Consiliul Local.

Astfel, regulamentul prevede faptul că beneficiarii se obligă să împrejmuiască parcela în termen de trei luni, să înceapă lucrările în termen de un și să și finalizeze în 5 ani. Gratuitatea asupra terenului se poate pierde dacă beneficiarii vor vinde terenul sau dacă se dovedește că aceștia dețin și altă proprietate. Totuși, la finalizarea lucrărilor, se poate opta pentru cumpărarea sau concesionarea parcelelor.

Sursă fotografii: Google Maps

Comentarii

comentarii