Acasă Actualitate Primăria Timișoara, pe punctul de a semna un nou contract cu Colterm

Primăria Timișoara, pe punctul de a semna un nou contract cu Colterm

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara anunță că sunt pregătiți pentru a semna un nou contract pentru delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică a orașului. Concret, înțelegerea cu Colterm pentru apă caldă și căldură va fi refăcută, din moment ce precedenta ajunge la final, după ce a suferit deja două prelungiri de câteva luni sub actuala administrație.

Marți, 5 octombrie, consilierii locali sunt chemați, online, atât la o ședință de plen, cât și la o adunare generală a acționarilor (AGA). Prima dată, în plen, va trebui discutată noua înțelegere, după care, în AGA, va fi supusă dezbaterii și noua componență a consiliului de administrație. Procedura prin care au fost aleși membri a fost aprobată, la limită, în urmă cu o săptămână. Cel mai probabil, același lucru se va întâmpla și marți, consilierii locali USR PLUS având nevoie de un singur vot de la celelalte partide pentru a trece propunerea. Ca și în alte cazuri, acest vot pare că va fi dat de Raul Ambruș, liberalul care, certat cu conducerea partidului și aflat pe punctul de a fi exclus, a aprobat recent și alte propuneri aflate în riscul de a fi respinse.

Vechiul contract de delegare a activității de termoficare a fost încheiat în 2006, pe 15 ani. Noul contract, în conformitate cu avizul primit de la Consiliul Concurenței, va fi încheiat doar pe o perioadă de 5 ani. „Acesta a fost redactat în ultimele luni de specialiștii Primăriei Timișoara, împreună cu cei ai Colterm și cu sprijinul echipei de avocați angajată pentru sprijinirea municipalității în chestiunile juridice legate de termoficarea centralizată a orașului”, transmit reprezentanții primăriei. 

„Explozia prețurilor la energie, la nivel național, coroborat cu managementul dezastruos din ultimii ani, a dus Colterm într-o situație extrem de dificilă.  De aceea, în ultimele luni, cu ajutorul specialiștilor, am lucrat intens la redactarea acestui document, pentru ca, după 15 ani, să avem un contract bine făcut. Avem nevoie de o bază ordonată, curată, pe care putem construi. Odată cu încheierea acestui contract, ne asigurăm că serviciul de termoficare din municipiu se desfășoară în conformitate cu legislația, atât la nivel național, cât și la nivel european”, a declarat și primarul Dominic Fritz.

„Până anul acesta”, potrivit reprezentanților primăriei, „Municipiul Timișoara avea încheiate cu Colterm 3 contracte: două de concesiune pe o perioadă de 49 de ani și unul de delegare pe o perioadă de 15 ani, lipsa de coerență creând mai multe probleme administrative”. Ar fi vorba, în cazul înțelegerii pe 49 de ani, că nu mai corespunde normelor actuale în materie de concurență. Astfel, cele 3 contracte vor fi unificate într-unul singur, „ușor de înțeles și de implementat, dar, mai ales, redactat în conformitate cu prevederile legale”.

Noul contract poate fi consultat aici: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=10B35FB94B999583C225876400303FE2.

Comentarii

comentarii