Mai multe personalități cu activitate importantă pentru Timișoara sunt propuse consilierilor locali pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al Municipiului Timișoara, proiectele de hotărâre în acest sens fiind pe ordinea de zi a ședinței plenului de marți. Titlul de „Cetăţean de Onoare” reprezintă cea mai înaltă distincţie acordată de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi se decernează categoriilor de personalităţi care, prin realizările lor deosebite, au contribuit la evoluția și renumele municipiului Timişoara, pe plan național și internațional.
Personalitățile propuse prin proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi sunt: doamna Ida-Reghina Gaza, domnul Mircea Mihăieș, domnul Andrei Ujică și membrii formației Pro Musica : Vasile Dolga – post-mortem, Horea Silviu Crișovan, Bogdan Oliver Nagy, Grigore Bujor Hariga, Doru Apreotesei, Dietrich Krauser, Eugen Dorel Titz, Mario Florescu și Marian Odangiu.
Andrei Ujică este regizorul timișorean cu cea mai semnificativă carieră internațională. Ȋn anii 1980, a avut curajul disidenței față de regimul comunist. Și-a făcut remarcate extraordinarele calități ȋn Germania după 1981. S-a consacrat ca scriitor, prin volume de eseuri, versuri și proză.
Ida Jarcsek-Gaza este una din marile personalități ale teatrului din România, numele său având o puternică rezonanță pentru tradiția culturii germane la Timișoara. Din 2003 până în 2007, a fost director artistic al TGST. În cadrul ediției din 2023 a premiilor UNITER, actrița Ida Jarcsek-Gaza a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate.
Mircea Mihăieș a militat pentru respectarea valorilor libertății, democrației, a respectului civic. Alături de Horia Roman Patapievici și Tania Radu, a asigurat cea mai prestigioasă și eficientă conducere a Institutului Cultural Român. Ȋn anul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii, Mircea Mihăieș a conceput și promovat ȋntr-o manieră strălucită seria de conferințe „La UVT cultura e Capitală”.
Grupul Pro Musica este cunoscut și apreciat de publicul timișorean, pentru întreaga discografie. Piesa lor, „Timișoara”, a devenit Imnul Oficial al Municipiului Timișoara. Ȋn acest an, s-a ȋmplinit o jumătate de secol de la primul concert public al grupului Pro Musica. Cei 9 membri ai trupei care vor primi distincția au contribuit semnificativ la povestea pusă pe note de Pro Musica, dar și la evoluția muzicii timișorene în ansamblu.
Vasile Dolga, pe lângă activitatea sa de zeci de ani în Pro Musica, a cântat pe marile scene ale României, iar ȋn 1987 a fost ales „cel mai bun baterist din țară la secțiunea rock”. A trecut la cele veșnice ȋn anul 2019.
Grigore-Bujor Hariga a fost, lungul anilor, chitarist, compozitor, orchestrator și profesor de chitară. A făcut parte din formațiile studențești Stix, Omicron și Syrynx, iar ȋn anul 1981 a devenit membru al grupului Pro Musica. A susținut turnee ȋn țară și străinătate și a participat la editarea mai multor materiale discografice ale formației, din componența căreia face parte și astăzi.
Dorel-Eugen Titz este actor al Teatrului Național din Timișoara și membru fondator al grupului Pro-Musica din 1973, coautor și textier al mai multor compoziții ale formației.
Marian Odangiu este critic literar, eseist, poet și ziarist. Este și autorul textului piesei “Timișoara” a grupului Pro Musica, devenită Imnul Oficial al Municipiului Timișoara. A colaborat la numeroase reviste literare, are șase volume de literatură proprii publicate, a scris scenarii și librete și versuri pentru Pro Musica, Sfinx, Post Scriptum și Gramofon. A obtinut numeroase premii pentru critica sa literară și activitatea jurnalistică și Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie ȋn anul 2002.
Domnul Doru Apreotesei este compozitor, pianist, claviaturist și orchestrator. Ca muzician profesionist, având la baza educației muzica clasică, a explorat de-a lungul anilor multiple genuri, de la folk la pop și jazz. Este membru fondator al grupului Pro Musica, fiind pe scenă la primul concert al formației ȋn 1973.
Dietrich Krauser s-a remarcat prin activitatea sa muzicală prodigioasă. Ca basist și contrabasist, a cântat cu grupurile Phoenix (unde a fost și solist vocal), Pro Musica, LM Blues Band, KPK cu Mircea Florian (Florian din Transilvania) și Stepan Project. Ȋn Germania, a fost basist colaborator pentru opt grupuri muzicale. A desfășurat și activitate compozițională, pentru grupurile Sector 3 și Metamorf.
Mario Florescu, percuționist, solist vocal și profesor de muzică, a fost prezent pe scenele festivalurilor naționale și internaționale de profil. Este membru fondator al faimosului grup clujean Shabah, cu care a obținut numeroase premii la importante concursuri de jazz din Europa. Este solicitat de maestrul Harry Tavitian ȋn proiectul “Orient Express”, ȋn care activează și astăzi. Ȋn grupul Pro Musica, a fost solist vocal ȋn perioada 1987 – 1992.