Acasă Actualitate Primăria Timișoara vrea o instalație de cogenerare de 230 de milioane de...

Primăria Timișoara vrea o instalație de cogenerare de 230 de milioane de lei, cu finanțare prin PNRR

DISTRIBUIȚI

Vineri, 30 septembrie, într-o ședință extraordinară convocată de îndată, consilierii locali din Timișoara au aprobat un proiect ce prevede achiziționarea de către municipalitate a unei instalații de cogenerare de înaltă eficiență. Vorbim de o instalație cu o putere de 45 MW electric și 44 MW termic. Atât curentul, cât și energie termică vor fi folosite în sistemul centralizat de termoficare și vor ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproape 71.400 de tone anual. Costul proiectului este de aproximativ 230 de milioane de lei, acesta urmând a fi depus spre finanțare prin PNRR.

„Facem acum investițiile pe care orașul trebuia să le facă acum 10 ani. Aplicăm acum pentru cea mai mare finanțare obținută vreodată pentru modernizarea sistemului centralizat de termoficare. Instalația, pe care ne dorim să o punem în funcțiune la finele anului viitor – începutul anului 2024 va produce apă caldă, pe care o putem folosi în sistem centralizat, dar și curent, pe care îl putem vinde pe piață. Practic, această instalație ne va proteja de fluctuațiile de preț de pe piața de energie, deoarece curentul vândut acoperă practic diferențele de preț. Mai mult, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, înseamnă automat și achiziționarea a mai puține certificate de emisii. Cum prețul acestora a explodat, ajungând de la 10-15 euro în anii trecuți, la 80 de euro în prezent, economiile realizate anual de această instalație se ridică la 5,7 milioane de euro”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

„Proiectul de construcție a acestei instalații va fi depus în perioada următoare pentru a fi inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea estimată este de circa 229,6 milioane de lei (TVA inclus), din care aproximativ 228,6 milioane reprezintă fonduri nerambursabile, iar un milion de lei reprezintă contribuția Primăriei Municipiului Timișoara. Totodată, Primăria Municipiului Timișoara derulează și alte proiecte pentru modernizarea instalațiilor de termoficare centralizată din municipiu. De exemplu, în acest moment se află în etapa de Studiu de Fezabilitate proiectul de modernizare a instalației primare de termoficare rămasă neretehnologizată”, adaugă reprezentanții primăriei. 

Comentarii

comentarii