Acasă Actualitate Primăria Timișoara vrea să „ajusteze” cinci taxe de urbanism

Primăria Timișoara vrea să „ajusteze” cinci taxe de urbanism

DISTRIBUIȚI

Primăria Municipiului Timișoara anunță, marți, 17 noiembrie, că Direcția de Urbanism a cerut „ajustarea a cinci taxe percepute în acest moment pentru eliberarea documentațiilor cerute de dezvoltatorii imobiliari”. Concret, acest „ajustări” înseamnă majorarea a trei taxe deja existente și adăugarea a altora două noi. În plus, s-ar cere și eliminarea celei pentru „eliberarea/prelungirea unei autorizații de construcție în regim de urgență”.

În schimb, ar urma să fie adăugate „taxa pentru activitățile de informare pentru studiile de oportunitate” (propusă la 500 de lei) și „taxa pentru eliberarea Adeverinței privind reglementarea descrierii construcțiilor executate cu autorizație de construire și înscrise în cartea funciară și a regimului de înălțime al construcțiile înscrise în cartea funciară” (400 de lei). Achitarea celei din urmă ar fi necesară doar pentru construcțiile pentru care s-a omis descrierea și înscrierea regimului de înălțime în cartea funciară la data intabulării acestora.

Majorări sunt propuse pentru: „taxa pentru eliberarea Avizului de oportunitate și a avizului Arhitectului Șef” – de la 200 la 500 de lei; „taxa pentru avizare PUZ/PUD și înaintarea documentațiilor PUZ/PUD în plenul Consiliului Local al Municipiului Timișoara” –  de la 500 la 700 de lei; „taxa pentru eliberarea/prelungirea unui certificat de urbanism în regim de urgență” – de la 1.000 la 3.000 de lei. Celelalte 15 taxe ar urma să rămână neschimbate.

„Aceste propuneri de majorări de taxe pe care le vom înainta CLT sunt aplicabile doar marilor dezvoltatori care derulează proiecte de milioane de euro. Taxe care comparativ cu valoarea investițiilor sunt foarte reduse. Vrem să descurajăm practica documentațiilor incomplete care duce la consum de timp și la generarea de întârzieri în emiterea actelor și să ne aplecăm mai mult asupra problemelor reale ale timișorenilor. Practic, am constatat că la fiecare dosar depus se solicită, în medie, o clarificare, completare sau modificare.  Prin schimbările pe care le-am făcut în ultimele luni în cadrul Direcției de Urbanism am reușit să simplificăm foarte multe proceduri și să eficientizăm munca acestei echipe, astfel că, în prezent, suntem la zi cu eliberarea Autorizațiilor de construcție. A fost un volum de muncă imens, după ce la începutul anului înregistram întârzieri în eliberarea acestor autorizații, mare parte din colegi fiind atunci în carantină, infectați cu COVID”, a declarat arhitectul-șef al Timișoarei, Gabriel Almăjan.

Propunerile făcute de Direcția de Urbanism vor fi dezbătute în următorul plen al Consiliului Local Timișoara și, în caz de aprobare, vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.  

Comentarii

comentarii