Acasă Actualitate Primăria Timișoara vrea să construiască 100 de „insule inteligente” de colectare selectivă...

Primăria Timișoara vrea să construiască 100 de „insule inteligente” de colectare selectivă a deșeurilor, în parteneriat cu RETIM. Vor putea fi folosite cu cartelă

DISTRIBUIȚI
Insulă ecologică din Salonta

Primăria Municipiului Timișoara vrea să construiască, cu fonduri din PNRR, un „sistem modern de colectare a deșeurilor, pentru blocuri și cvartale de blocuri”. Este vorba despre 100 de „insule inteligente” de colectare selectivă a deșeurilor. Acestea vor fi supraterane și vor putea cinci „fracții de colectare”, adică deșeuri de cinci categorii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal și hârtie și carton. Proiectul pentru depunerea cererii de finanțare a fost aprobat, vineri, de consilierii locali.

 „Facem un pas înainte pentru responsabilizarea noastră, a tuturor, privind modul în care ne aruncăm gunoiul. Dacă-l aruncăm cu completă nepăsare, prețul îl plătim împreună – deponeuri ilegale, tone de deșeuri care ajung la groapa de gunoi și poluare. Până la final de 2024, vrem să implementăm o soluție nouă pentru colectarea separată a gunoiului din oraș prin aceste insule ecologice inteligente, ca să complementăm eforturile deja existente prin colectarea din ușă în ușă. Mai avem câteva proiecte în lucru, fie la nivel municipal, fie împreună cu alte instituții, printre care și construcția unui centru de colectare nou, unde să poată fi aduse deșeuri voluminoase, mobilier de exemplu, deșeuri biodegradabile ori deșeuri din construcții și apoi să fie valorificate”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Fiecare dintre cele cinci containere ale unei insule va avea o capacitate de 1,1 metri cubi. O astfel de „insulă” are un cost estimat la 10.000 de euro. Acestea vor fi digitalizate, vor avea acces restricționat prin cartelă (minimum 200 de cartele vor fi date locatarilor arondați unei insule) și vor aduna date despre nivelul de colectare al deșeurilor.

Insulele vor fi formate din 5 containere de 1,1 metri cubi, vor avea acces cu cartelă pentru locatarii la care sunt arondate, iar nivelul de umplere va putea fi monitorizat de la distanta, pentru a eficientiza colectarea de către RETIM.

Cererea de finanțare a fost aprobată, vineri, de Consiliul Local al Municipiului Timișoara. Valoarea cererii este de 4.919.500 lei (fără TVA), finanțarea fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C3 – Managementul Deșeurilor. Termenul limită de efectuare a recepției la terminarea lucrărilor este 31.12.2024.

sursă foto: ebihoreanul.ro

Comentarii

comentarii