Acasă Actualitate Primăria Timișoara vrea să dea afară de angajații care au recunoscut că...

Primăria Timișoara vrea să dea afară de angajații care au recunoscut că au participat la concursurile de angajare trucate

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara va demara procese, individuale, pentru a da afară angajații din instituție care au recunoscut că au trucat concursurile de angajare în instituție, pe vremea fostului primar. Dosarele lor se află la DNA, dar procedura nu depinde de acest lucru, spune viceprimarul Ruben Lațcău, ei și-au recunoscut deja vina, deci se poate demara procedura concedierii lor. Mai mult, li se vor cere înapoi și banii pentru    perioada dintre concursul trucat și momentul în care vor fi dați afară.

Deocamdată dosarul e în lucru la DNA, dar conducerea primăriei vrea să înceapă deja procedura de anulare a numirii pe post a persoanelor care și-au recunoscut vina.

”Procesul pe care primăria le-a intentat cu privire la acele concursuri trucate pe care administrația Robu le-a organizat, concursuri unde deja avem acordul de recunoaștere a vinovăției din partea a două foste angajate le ale administrației, care au recunoscut că la îndrumarea directă a șefei lor și din punctul ăsta de vedere, în mod evident la comanda venită de conducere a primăriei, de la fostul primar Robu, acele concursuri au fost trucate, chiar lucrările fiind rescrise. Dosarul care este lucru în momentul ăsta la DNA nu privește în sine dispoziția de numire și concurs în ansamblu, doar partea de trucare și noi am inițiat această acțiune tocmai ca să putem să anulăm dispoziția de numire și concursurile care au fost organizate în așa fel încât aceste persoane despre care în mod evident știm în acest moment destul de sigur încă nu există o pronunțare definitivă a instanței, dar există acorduri de recunoaștere, știm că au fost trucate, aceste persoane să nu mai lucreze în primărie și să putem să desfacem contractele de muncă pentru că până la urmă este absurd ca niște oameni care au fost angajați prin concursuri trucate să rămână funcționari publici. Acesta este obiectivul procesului”, a declarat, joi, Ruben Lațcău.

El a anunțat și cine ar fi principalul vinovat, în opinia conducerii primăriei.

”Pentru noi este foarte clar că acele trucări s-au făcut la comanda directă a administrație Robu. Să nu uităm că a fost o serie de acte și de acțiuni care au avut loc atuncea. Trucarea concursului pentru domnul Răvășilă, înainte de trucarea concursului, pentru domnul Răvășilă ca dânsul să ajungă șef la patrimoniu, primăria a spart în două Direcția de Patrimoniu ca să-i pregătească consilierului primarului Robu de la acea vreme un post de director. domnul Răvășilă nici măcar să scrie propria lucrare nu a fost în stare. domnul Popescu care după ce a fost angajat tot printr-un concurs trucat, alt membru al Partidului Național Liberal din Primărie a fost mutat la prefectură, unde a devenit șef șeful corpului de control. Practic administrația domnului Robu a trucat un concurs prin care și-a numit în poziție șeful corpului de control la prefectură, care printre altele verifică chiar primăria. Acțiunea și scopul acțiunii ăsta este, anularea acelor dispoziții și anularea concursului, în așa fel încât încât acei funcționari care au fost angajați prin concursul trucate prin ilegalități să nu mai fie funcționari publici, să mai fie plătiți din bani publici. ”, mai spune Lațcău.

El spune că procedura nu va avea efecte juridice asupra actelor semnate de persoanele vizate, pentru că procedura înseamnă mai multe semnături, fiind contrasemnate de către un funcționar de execuție, cât și de director sau chiar de primar.
Cei dați afară vor trebui să aducă banii înapoi, pentru perioada în care au stat pe post.
”Cel mai probabil, în cazul în care acest proces va fi câștigat, primul sau etapa următoare va fi luarea banilor înapoi, pentru că în mod evident, dacă cineva a trucat un concurs, angajat prin acte false la primărie și a beneficiat 2 ani de zile de un venit obținut prin mijloace ilicite, atunci este o consecință următoare pe care noi o vom explora să putem să recuperăm acest prejudiciu”, spune Lațcău.
Pentru posturile eliberate ar putea fi susținute concursuri noi, deși mare parte din organigramă a fost deja modificată. Cert este că persoanele vizate nu vor mai putea participa la un asemenea concurs, susține Ruben Lațcău, dar recunoaște că totul depinde de cum va decide instanța, dacă aceasta spune sau nu că participarea e interzisă. Cel puțin în acest moment, ei pot să ia parte la un asemenea concurs!
”În modul în care acest dosar a fost construit, această posibilitate există”, a încheiat Lațcău.

Comentarii

comentarii