Acasă Administraţie Primăria Timişoarei are un portofoliu de 250 de proiecte, dar speranţa marilor...

Primăria Timişoarei are un portofoliu de 250 de proiecte, dar speranţa marilor finanţări se întreaptă spre Comisia Europeană

DISTRIBUIȚI

robu 28 sept 2013 1Primarul Nicolae Robu a prezentat, vineri, un portofoliu cu peste 250 de proiecte de care Timişoara are nevoie şi care trebuie realizate într-un orizont de timp mai apropiat sau mai îndelungat, în funcţie de bugetul pe care Primăria va dispune.
Speranţa pentru cele mai costisitoare dintre ele rămâne în proiectul şefului Comisiei Europene Jean-Claude Junker, care pledează în favoarea finanţării marilor proiecte locale/regionale direct de la Bruxelles.
”Abordarea mea este una vizionară, pe termen lung. Noi trebuie să ştim care sunt nevoile Timişoarei şi să ne facem un portofoliu de proiecte necesare pentru municipiu. Aceasta este prima etapă, după care vom vedea ce posibilităţi financiare avem, în funcţie de prioritatea şi de urgenţa acestor proiecte din portofoliu”, spune Nicolae Robu.
Unele dintre aceste proiecte vor fi atacate în acest an prin lansarea studiilor de prefezabilitate, de fezabilitate, după caz, sau de proiect tehnic, iar alte proiecte vor ajunge în faza de implementare. Printre lucrările stringente pentru oraş, care vor demara în acest an, chiar cu bani de la bugetul local, se regăsesc lărgirea străzii Popa Şapcă şi a pasajului respectiv, un nou pod peste Bega în zona Jiul, lărgirea la patru benzi a străzilor Podeanu, Martirilor, Mareşal Constantin Prezan sau Muzicescu, tronsonul de la calea Girocului la Calea Şagului.
”Cu certitudine, sunt lucrări pe care le vom face în acest an, unele pot continua şi în anul 2016, cu susţinere locală, de la bugetul local. Alte proiecte vor intra cu finanţare pe fonduri europene, dar România a întârziat cu acestea pe exerciţiul 2014-2020; vom ajunge spre jumătatea lui 2015 până vom putea aplica aceste proiecte. Nici nu este cunoscut Ghidul aplicantului la ora actuală, mai trebuie clarificate anumite lucruri cu Comisia Europeană”, a detaliat Robu.
Edilul-şef spune că nu poate aştepta cu unele proiecte să le dea startul lucrărilor abia în 2016 – 2017, incluzând şi perioada organizării licitaţiilor, şi de aceea asumă demararea unor proiecte prioritate pe venituri proprii.
Dar, alte obiective importante, care nu pot fi susţinute din vistieria locală vor fi în pregătire, astfel încât în momentul în care se va da drumul la fondurile europene pe noul exerciţiu să poate aplica imediat, să obţină aprobarea lor şi treacă la implementarea efectivă.

Comentarii

comentarii