Acasă Administraţie Primăria va plăti cel mult 90 de bone pentru tinerii timișoreni. Robu...

Primăria va plăti cel mult 90 de bone pentru tinerii timișoreni. Robu promite 1,2 milioane de lei, anual

DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu a anunțat un nou proiect care ar urma să treacă prin Consiliul Local. Primarul a anunțat că, zilele trecute, viceprimarul Dan Diaconu i-a prezentat ultima idee de ajutorare a tinerilor din Timișoara, anume aprobarea alocării anuale din bugetul local a unei sume de 1,2 milioane de lei cu care ar urma să fie plătite bonele care au grijă de copii tinerilor timișoreni.

„Vom aproba, în proxima ședință a Consiliului Local (joi – n.r.), 1.200.000 de lei pe an pentru a fi dați tinerilor, mai exact bonelor, să se îngrijească de copii lor. Sigur, vor fi niște criterii de respectat. Intervenim foarte rapid cu această sumă cu această destinație. Iată, încă o faptă, dincolo de vorbele frumoase, facem lucruri bune pentru tineri!”.

Cu această ocazie, Robu a amintit și de relațiile pe care le are cu tinerii: „Evident, lucrez cu tineri, mă simt apropiat și sunt de-a dreptul fericit că și ei se apropie de mine. (…) Este în natura umană să se întâmple așa. Un dascăl corect, drept, dar care e exigent, este apreciat și va fi apreciat. După patru mandate de prorector și două de rector, în care studenții știau că mă pot aborda pe stradă, că pot sta de vorbă părintește cu mine – îmi și spuneau «tata Robu» –, vă dați seama că nu pot să nu fiu preocupat de soarta tinerilor din oraș, acum”.

Pentru că arăta că relația sa cu tinerii nu s-a oprit doar la nivelul Universității Politehnice, Robu a mai spus: „Se vede (că suntem preocupați de tineri – n.r.) prin ceea ce facem pentru tineri și prin faptul că în jurul meu sunt o grămadă de tineri cărora le-am dat șanse uriașe să ne dovedească cunoștințele, competențele, capacitatea. Să ne uităm la city-manager. În câte orașe – la nivel de importanță, mărime – există, oare, un city-manager ca al Timișoarei? Atât de tânăr… I-am dat șansa și a confirmat, Dacă nu ar fi confirmat, bineînțeles cu nu am fi putut face echipă.

Încă de când am devenit primar, la cabinetul meu am avut curajul să confer statutul de șefă de cabinet unei tinere. Dacă nu ar fi confirmat, nu ar fi rămas atâția ani alături de mine. Sunt zeci de tineri care au venit în administrația publică locală și ocupă poziții importante. O altă tânără valoroasă la școli – spitale, care face o treabă excepțională, da! I-am dat șansa să arate ce poate și face treabă foarte bună și, de aceea, este, în continuare, în echipă”.

Cu mențiunea „să nu se supere ceilalți că nu îi pomenesc”, Robu a mai amintit chiar de viceprimarul Dan Diaconu, care și-a dovedit calitățile, spune Robu, încă de dinainte de a intra în politică, fiind primul președinte al ANOSR (Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România). Pe acesta l-a descris simplu, drept „un om dedicat valoros, care face treabă extraordinară în această echipă”.

De pe lista lui Robu nu putea, totuși, să lipsească Cătălin Iapă: „A ajuns secretar de stat, la vârsta lui. Păi cum, nu întrunește cerințele pentru așa ceva? Așa cum tot felul de terchea-berchea și-au permis să se ia de el, un absolvent de automatică și calculatoare cu rezultate foarte bune, care în practică a confirmat inclusiv calitatea managerială, în tot ce face? Nu merită să ajungă acolo? Pe cine să trimit acolo? Pe cei care de-a lungul vieții au făcut parazitism, care au ajuns să îi tragă la răspundere pe cei harnici, care într-adevăr fac lucruri utile?”.

Cei 1,2 milioane de lei pe an, 100.000 de euro pe lună, ar însemna, în mod normal, salariul net plătit pentru între 65 și 90 de bone. Conform Ziarul Financiar, la începutul lui 2019, puțin peste jumătate din bone câștigau între 1.100 și 1.500 de lei, indiferent de tipul de program. Pe de altă parte, pe site-urile de job-uri, în Timișoara, pentru o bonă cu program full-time se oferă între 2.000 și 3.000 de lei, pentru un job part-time sumele pornesc de la 1.000 de lei, fiind câteva anunțuri și cu slujbe plătite cu între 12 și 18 lei pe oră.

Cum proiectul de hotărâre încă nu a apărut pe site-ul primăriei, rămâne de văzut dacă vor fi plătite integral sau doar parțial salariile, dacă sumele repartizate sunt brute sau nete și ce criterii vor fi avute în vedere.

Comentarii

comentarii