Acasă Actualitate Primăriei Timișoara i-a fost aprobată o finanțare de 10 milioane de lei...

Primăriei Timișoara i-a fost aprobată o finanțare de 10 milioane de lei prin PNRR pentru reabilitarea celei mai vechi școli din oraș

DISTRIBUIȚI

Joi, 2 martie, reprezentanții Primăriei Timișoara anunță că le-a fost aprobată cererea de finanțare prin PNRR a reabilitării clădirii Școlii Gimnaziale nr. 1, cea mai veche din oraș. Finanțarea câștigată astfel este de peste 10 milioane de lei și face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C5 – Valul Renovării.

„Școala se află într-o zonă care va fi complet schimbată în anii care vin, datorită unui mare proiect de regenerare urbană pe care îl avem în lucru pentru toată zona Traian, iar Școala nr 1 este parte a acestei modernizări a cartierului. Copiii care învață aici vor avea condiții mai bune de studiu, confort sporit în clase – și asta ne dorim să crească atractivitatea procesului de educație. Anul acesta am alocat 150 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura școlară, pentru a le oferi copiiilor condiții egale de educație indiferent dacă merg la o școală centrală sau la una de cartier”, transmite primarul Dominic Fritz.

Școala Gimnazială nr. 1 a fost, de altfel, subiectul unei controverse în urmă cu două săptămâni. Pe 21 februarie, Ministerul Educației a inclus clădirea acesteia în lista celor cu clasă de risc seismic I, cel mai mare potrivit legii. A doua zi, reprezentanții primăriei au răspuns spunând că expertiza aferentă reabilitării arată că, de fapt, ambele corpuri ale școlii au risc seismic II. În orice caz, școala este construită în anul 1847, are două corpuri de clădire și două spații exterioare (o curte cu acces din stradă și o curte interioară). Clădirea este, potrivit primăriei, în „stare bună, cu degradări moderate și necesită intervenții de consolidare locale”.

Proiectul presupune lucrări la creșterea nivelului de confort termic înăuntru prin sporirea rezistenței termice a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei de pe fațade cu tâmplărie termoizolantă, înlocuirea instalației de încălzire centrală, înlocuirea conductelor, izolarea acestora, înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri cu LED și alte lucrări de reabilitare energetică. Măsurile de reabilitare termică și de modernizare propuse vor reduce consumul de energie primară și emisiile de CO2, astfel: clasa de performanță energetică se va îmbunătăți de la E la B; consumul anual de energie finală pentru încălzire se va reducere cu 65,29%; iar emisiile de CO2 se vor diminua cu 60,28 %.

Valoarea contractului de finanțare este de 10,181,578.07 lei (TVA inclus). Marți, 28 februarie, în plenul Consiliului Local a fost aprobată modificarea HCL 476/2022. Astfel, noua valoare totală a proiectului a fost estimată la 14.427.114,42 lei (TVA inclus), din care valoarea contribuției proprii suportate de către Municipiul Timișoara ar urma să fie de 4.245.536,34 lei (TVA inclus).

Comentarii

comentarii