Acasă Actualitate Primarii din GRAL Timiş se întâlnesc, mâine, cu Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele...

Primarii din GRAL Timiş se întâlnesc, mâine, cu Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului și ALDE

334
DISTRIBUIȚI

Primarii din GRAL Timiş se vor întâlni duminică cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la “Taverna Sârbului” pentru a-i transmite problemele pe care le au în alcătuirea bugetelor, ţinând cont de faptul că bugetul local nu a fost votat. În cadrul întâlnirii, primarii mai doresc să aducă în discuţie problemele generate de adoptarea Codului Administrativ şi al celui al Finanţelor Publice, precum şi alte aspecte administrative cu care se confruntă în activitatea lor, dar nu numai.

Comitetul de reprezentare şi comunicare al GRAL Timiş a discutat recent problemele legate de construcţia bugetelor pe acest an, principala nemulţumire fiind întârzierea cu care sunt nevoiţi să adopte bugetele locale care frânează investiţiile publice locale, dar şi de cheltuielile suplimentare induse de ultimele modificări legislative.

O problema la fel de mare este şi modul în care guvernul a transferat o serie de cheltuieli către administraţiile locale fără să asigure şi surse de finanţare pentru acestea. Salariile asistenţilor sociali au fost trecute în sarcina primăriilor din judeţ iar în multe cazuri acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu cheltuielile salariale pentru birourile de evidenţă a persoanelor.

Primăriile vor fi acum nevoite să găsească fonduri de la alte capitole bugetare pentru a asigura plata acestor salarii.

Un alt punct care a stârnit nemulţumirea primarilor este OUG 114 care prevede creşterea salariilor în construcţii.

Practic, toate firmele de construcţii care au contracte cu primăriile vor cere creşteri ale sumelor din contracte pentru a acoperi creşterile salariale dictate de guvern.

 „În fiecare an ne lovim de aceleaşi probleme în alcătuirea bugetelor dar şi mai grav este că de fiecare dată apar probleme noi şi parcă tot mai mari. Toate acestea sunt posibile deoarece la nivel naţional şi judeţean, bugetele se fac fără a se ţine cont de câteva criterii obiective. Practic totul este la mâna câtorva oameni care taie şi spânzură în administraţie. Împreună cu colegii mei din GRAL, cerem conducerii CJT, în prima fază, să organizeze consultări reale la alcătuirea bugetului. Este foarte important ca la nivel de judeţ să existe o serie de criterii clare şi transparente după care să se construiască bugetul judeţean ca să nu mai fim în situaţia de a depinde de preferinţele sau simpatiile unui preşedinte de consiliu judeţean, indiferent din ce partid face parte acesta”, a spus primarul oraşului Sânnicolau Mare, Dănuţ Groza.

Nu este exclus ca primarii, în marea lor majoritate membri PNL, să discute, pe lângă problemele din administrație, și nemulțumirile la nivel politic.

Comentarii

comentarii