Acasă Actualitate Primăriile din Timiș, indiferente la programul de eficientizare energetică! UPT le va...

Primăriile din Timiș, indiferente la programul de eficientizare energetică! UPT le va ajuta să aibă un program concret

DISTRIBUIȚI

Universitatea Politehnica Timișoara s-a atestat ca „Societate Prestatoare de Servicii Energetice pentru Localități”, iar miercuri, 22 martie, a lansat oferta universității către potențialii beneficiari.

Este vorba de factori de decizie din consilii județene, primării, regii autonome, la Centrul de Conferințe al UPT, cu participarea domnului Cristian Ilie, director al Direcției de Eficiență Energetică din Ministerul Energiei. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale și județene.

Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei  a vorbit despre importanța finanțării acestor proiecte: “Rolul nostru va fi unul important: să asigurăm finanțarea pentru aceste obiective pe care le are UPT și pe care primăria le susține. Timișoara trebuie să fie recunoscut ca un oraș inovator la vârful avangardei, deschis la cercetare și soluțiilor noi. Ceea ce vă pot promite este deschiderea Primăriei Timișoara la toate acestea și o bună colaborare. Deja știu două mari topicuri legate de planurile de eficiență energetică pe care aștept cu drag să le deschidem cu UPT în săptămânile ce urmează”.

Legea 121, privind eficiența energetică, prevede două obiective în funcție de numărul de locuitori ale localităților: anume întocmirea programului de eficiență energetică pentru toate localitățile cu peste 5.000 de locuitori, iar cele care au peste 20.000 de oameni au obligativitate de a avea un management sau o relație contractuală cu o firmă prestatoare de servicii energetice.

Care este scopul programului de îmbunătățire a eficienței energetice?

Să evalueze consumurile de energie și să identifice măsurile de economisire, de creștere a eficienței energetice. Din păcate, din experiența specialiștilor UPT pe care au avut-o cu primăriile, există o superficialitate în tratarea acestui program, fără efecte economice clar fundamentate, nu există aparate de măsurare care să pună în evidență foarte clar nivelul consumurilor de energie și care sunt măsurile de eficientizare energetică. Nu în ultimul rând nici nu se cunosc condițiile concrete existente în fiecare localitate. Acestea au fost motivele pentru care UPT, anul trecut, în luna noiembrie, a obținut acest atestat prin care poate presta servicii pentru managementul energetic în localităților. Acțiunea a început în urmă cu aproximativ un an de zile. Au urmat procedurile legale de depunere a dosarului și de autorizare a UPT în această calitate. “Sigla aceasta a noastră cuprinde ce trebuie să facă și tot ce trebuie să facă un manager energetic, persoană fizică fie persoană juridică…”, a fost mesajul UPT, miercuri 22 martie 2023.

Comentarii

comentarii