Acasă Politica Primarul Ciuhandu şi prefectul Băcală se acuză reciproc

Primarul Ciuhandu şi prefectul Băcală se acuză reciproc

DISTRIBUIȚI

Nici o noutate faţă de anul trecut:

În 15 ianurie 2010 a avut loc o deflagraţie într-un bloc de pe strada Constantin Brăiloiu nr. 7 din Timişoara, care a distrus mare parte din imobil. De atunci, situaţia clădirii nu s-a îmbunătăţit prea mult. În schimb, pe această temă s-a purtat un cotinuu schimb de acuze între Primăria Timişoara şi Instituţia Prefectului Timiş, contre ce se adaugă la prea multele schimburi dure de replici şi acţiuni în instanţă între cele două instituţii. Acest schimb de replici a fost reluat zilele acestea şi amplificat de decesul unei femei de 54 de ani, găsită moartă chiar într-un apartament din blocul explodat.
“Noi nu avem de unde să dăm banii pentru refacere şi nici nu avem cum, legal, să alocăm aceste fonduri”
Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, îl acuză pe prefectul de Timiş, Mircea Băcală, că nu a intervenit la guvern pentru a aloca banii necesari refacerii blocului, deşi existau precedente care să susţină cererea. În 2001, pentru un caz similar petrecut la Timişoara, guvernul a alocat fondurile necesare, lucru care s-a întâmplat şi la sfârşitul anului trecut, în cazul unui bloc din Bacău. “Noi nu avem de unde să dăm banii pentru refacere şi nici nu avem cum, legal, să alocăm aceste fonduri. (…) Eu ştiu că domnului prefect îi este greu să-şi deranjeze şefii de la Bucureşti, dar trebuie să o facă şi să ceară bani pentru refacerea blocului”, spune primarul Ciuhandu. Conform acestuia, instituţia pe care o conduce a făcut tot ce putea pentru a îmbunătăţi situaţia locatarilor evacuaţi din blocul explodat. A fost pus la dispoziţia acestora internatul Liceului Henri Coandă, însă doar 19 familii, din 94, s-au cazat acolo, din cauză că multe persoane locuiau în chirie, fără forme legale, spune primarul. Poliţia Comunitară a asigurat paza blocului explodat, acţiune ce a costat în jur de 1,9 milioane de lei, iar ADP a verificat şi consolidat, din două în două luni, lucrările de sprijinire a construcţiei afectate de explozie. În plus, arhitectul şef al oraşului a emis în regim de urgenţă autorizaţia de construire pentru consolidarea imobilului, iar ulterior asociaţia de proprietari era obligată să depună o documentaţie care să conţină o expertiză tehnică finală în vederea obţinerii autorizaţiei definitive de construire, lucru care nu s-a întâmplat, conform spuselor edilului. Primarul Ciuhandu îi acuză pe prefectul Băcală şi pe preşedintele CJ Timiş de faptul că nu au insistat la guvern pentru alocarea de fonduri, iar pe proprietarii din imobilul afectat de faptul că arată dezinteres pentru rezolvarea problemei şi nu se comportă ca nişte proprietari, ci aşteaptă ca doar autorităţile să rezolve problema.
Prefectul a declarat că se va adresa guvernului, pentru alocarea banilor
Prefectul de Timiş a catalogat ca nefericit decesul femeii de 54 de ani şi a promis că se va adresa guvernului pentru a aloca fondurile necesare reabilitării blocului. Băcală a replicat şi la declaraţiile primarului, explicând că primăria invocă ba lipsa de fonduri, ba lipsa unui temei legal pentru acordarea banilor pentru refacerea blocului. Prefectul Băcală a menţionat că temei legal pentru alocarea banilor există şi i-a ironizat pe reprezentanţii Primăriei Timişoara, declarând că aceştia ar putea să se dea singuri în judecată pentru a obţine o hotărâre judecătorească pentru alocarea banilor, aşa cum ar fi făcut deja pentru a-şi acorda unele sporuri.

Comentarii

comentarii