Acasă Actualitate Primarul din Giroc fentează legea prin ”telemuncă”, după un concediu medical de...

Primarul din Giroc fentează legea prin ”telemuncă”, după un concediu medical de șase luni

DISTRIBUIȚI

Situație gravă la Giroc. Primarului PSD, Ionel Toma, nu a mai trecut pragul Primăriei de mai bine de 180 de zile, în ultimul an calendaristic. Din nefericire acest lucru s-a întâmplat din cauza unor probleme grave de sănătate. Aflat în fruntea primăriei de 26 de ani, Toma a fost în ultimul mandat mai mult în prin concedii medicale decât la primărie. Legea administrației publice locale nr. 215/2001, art. 65, spune că mandatul primarului încetează de drept în situația în care acesta se află în “imposibilitatea exercitării funcției din cauza unei boli grave, certificate, sau a altor motive temeinice dovedite, care nu permit desfășurarea activității în bune condiții timp de șase luni, pe parcursul unui an calendaristic, duce la pierderea de drept a mandatului”. Fapt întărit și de ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr.57 din 3 iulie 2019
privind Codul administrativ.

În ciuda faptului că acest lucru este evident, prefectul de Timiș Mihai Ritivoiu nu a luat încă nici o măsură legală. Mai ales că primarul Toma a decis să eludeze legea și să dea impresia că încă muncește pentru binele comunei. După un concediu medical prelungit de aproape 6 luni dintr-un an calendaristic, exact așa cum spune legea, pe data de 27 iunie 2022, edilul a anunțat brusc că este apt de muncă. Exact cu trei zile înainte de termenul fatidic din Codul Administrativ, care ar fi dus la pierdea de drept a mandatului de primar și la declanșarea alegerilor anticipate. În aceeași zi, primarul și-a delegat, din nou, atribuțiile către viceprimarul Dan Vîrtosu, secretarul Carmina Mateia și administratorul public Simona Ivuț. Cum sănătatea nu îi permite, din păcate, să revină la birou, Toma a anunțat că va lucra de acasă, prin ”telemuncă”. Documentele pe care primarul trebuie să le semneze îi sunt aduse acasă de șoferul edilului și administratorul public Simona Ivuț. Sintagma de ”muncă la domiciliu” nu este însă reglementată în cazul primarilor și viceprimarilor, care nu au contrat de muncă ci sunt validați în funcție. Conform Codului Administrativ (OUG 57/2019), singura referire la prestarea activităților în regim de muncă la domiciliu este întâlnită în cazul personalului contractual al instituției publice. ”Telemunca” lui Toma este prin urmare tot o ”lipsă” de la locul de muncă, iar termenul de 6 luni a fost depășit de mult.

Pentru a lămuri situația, colegii de la voceatimisului.ro, au cerut Prefecturii Timiș, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, să precizeze “dacă demnitarii (primarii și viceprimarii) își pot exercita atribuțiile conferite de lege în regim de telemuncă sau de muncă la domiciliu”, și ”să indice temeiul legal și să pună la dispoziție procedura de exercitare a acestor atribuții, în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu”. Răspunsul prompt al prefectului PSD Mihai Ritivoiu a fost că întrebarea excede prevederilor Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public pe motiv că “…prin informațiile de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice…”. Prefectul a mai specificat că a trimis interpelarea, pentru lămurire, către Ministerul Lucrărilor Publice și Administrației.

Sursele noastre spun că spatele lui Toma este asigurat de persoane importante din Prefectura Timiș. Cea care susține varianta muncii de la domiciliu este Codruța Botez, șeful departamentului juridic din Prefectura Timiș. Iar motivația este ”simplă”. Soțul ei lucrează la Centrul de permanență din Giroc, fiind coleg cu Viviana Toma, nimeni alta decât fiica primarului. Ca încrengătura de relații să fie completă, trebuie să mai spunem că partenerul Vivianei Toma, Dacian Marinescu, este directorul Giroceana, societatea Primăriei Giroc, pe care a adus-o în prag de faliment, cu datorii de 2 milioane de euro către Aquatim.

Sperăm ca prefectul Mihai Ritivoiu să fie la fel de prompt în a lua decizia legală în privința lui Ionel Toma, la fel cum a făcut în cazul primarului liberal din Lugoj, Claudiu Buciu.

Un răspuns îl așteaptă și cei de la Curtea de Conturi, care sunt de 2 luni în control la Primăria Giroc, și nu au reușit încă să îl vadă pe primarul Ionel Toma. Exasperați, reprezentanții Curții de Conturi au reușit doar să pozeze ușa închisă de la biroul edilului.

Comentarii

comentarii