Acasă Actualitate Primarul Dominic Fritz anunță că varianta „revizuită” a programului TM2023 a fost...

Primarul Dominic Fritz anunță că varianta „revizuită” a programului TM2023 a fost primită de Comisia Europeană

DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că bid-bookul revizuit al proiectului de Capitală Europeană a Culturii a fost pe placul Comisiei Europene. Mai precis, edilul prezintă răspunsul primit de Alexandra Riegler, directoarea Centrului de Proiecte, de la Comisia Europeană în urma unui e-mail inițial trimis pe 10 februarie, în care era atașat și noul program. Semnalele sunt pozitive, iar la finalul lunii martie a fost stabilită și o întâlnire între panelul de experți care supervizează implementarea titlurilor de Capitală Europeană a Culturii și echipa curatorială aleasă de Centrul de Proiecte pentru această sarcină.

„Suntem bucuroși să vedem că programul revizuit al Capitalei Culturale Europene este aliniat la direcția, viziunea și obiectivele bid-book-ului inițial depus de Timișoara, urmând aceleași stații și trasee și incluzând partenerii menționați inițial”, citează Fritz din răspunsul Barbarei Gessler, prezentată drept „director general la Comisia Europeană” de primar, trecută însă drept „șef de unitate” / „head of unit” atât în scrisoare, cât și pe site-ul aceleiași Comisii.

În scrisoare, sunt lăudate „munca și progresul făcute în linia recomandărilor panelului” de la întâlnirea din iunie 2021. Revizuirea bidbookului este, de asemenea, considerată „cea mai importantă realizare din ultimele luni”, iar echipei curatoriale i se atribuie „ghidarea artistică”, „puternica expertiză strategică” și „multiplicarea contactelor (avute – n.r.) în Timișoara, județul Timiș, România și restul Europei”.

„Felicit Echipa Curatorială care a lucrat intens în ultimele luni pentru adaptarea bid book-ului cu care orașul a câștigat acest titlu la noul context în care trăim. Scrisoarea de felicitare primită de la Comisia Europeană confirmă aceste eforturi pe care noi, împreună cu o echipă de profesioniști, le facem pentru ca anul 2023, să fie unul de succes pentru Timișoara.

Comunitatea este adevărata forță a acestui proiect care va schimba orașul pentru mulți ani de acum înainte. Îi așteptăm alături de noi pe toți ce care simt că aparțin acestei comunități. Pentru că titlul de Capitală Culturală Europeană este al Timișoarei și al timișorenilor, nu al unei persoane sau al unei asociații, lucru confirmat de Comisia Europeană în toate documentele oficiale.

Actualizarea programului cultural 2023 a fost realizată de cei șapte curatori alături de operatorii culturali incluși în proiect în perioada candidaturii. Noua versiune aduce și proiecte noi. Prin Centrul de Proiecte Timișoara, în perioada următoare lansăm mai multe apeluri de proiecte pentru a construi această comunitate dinamică și incluzivă a Timișoarei, Capitală Culturală Europeană. Scrisoarea, pe care o puteți vedea mai jos, a fost adresată directoarei Centrului de Proiecte, cea care este responsabilă de relația cu Comisia Europeană”, mai transmite Fritz.

Vă amintim că echipa curatorială alcătuită de Centrul de Proiecte a revizuit în ianuarie bid-bookul, înainte de „actualizarea” legislației, astfel încât să poată ulterior și implementa acest program. În prezent, legile aflate în vigoare și statutul Asociației TM2021 prevăd că aceasta din urmă este cea care trebuie să implementeze programul și care poate să primească finanțări în acest scop.

Comentarii

comentarii