Acasă Actualitate Primarul Dominic Fritz: ”O carantinare scurtă când lucrurile încă sunt controlabile, sau...

Primarul Dominic Fritz: ”O carantinare scurtă când lucrurile încă sunt controlabile, sau o carantinare lungă, când lucrurile deja au scăpat de sub control?”

1102
DISTRIBUIȚI

Continuă polemicile pe tema carantinării Timișoarei și/sau a județului Timiș. Primarul Timișoarei și președintele CJ Timiș se duelează verbal, pe rețelele de socializare, cu argumente pro și contra instituirii carantinei.

După ce Alin Nica a vorbit despre dorința lui Dominic Fritz de a forța carantinarea, spunând că este nevoie de adoptarea în paralel a următoarelor măsuri: ”libertate de deplasare pentru persoanele vaccinate şi pentru cele care au făcut deja boala; sprijin financiar compensatoriu de urgenţă pentru operatorii economici  afectaţi; alocarea de către Ministerul Sănătăţii a unui număr suplimentar de vaccinuri”, nu  întârziat nici contra primarului Timișoarei.

”De când am primit vestea că Institutul Național de Sănătate Publică a recomandat carantinarea Timișoarei, încerc să găsesc răspunsuri, împreună cu alți oameni în poziții de răspundere, la dilema uriașă cu care ne confruntă situația actuală: cum salvăm mai multe vieți, cum să respectăm nevoile copiilor care abia au început școala după o perioadă mult prea lungă acasă, cum împăcăm nevoile celor din HORECA care sunt deja la pământ, ale tuturor care nu mai suportă pandemia asta – fără să negăm realitatea critică din spitale?

Există o cale să oprim creșterea masivă a cazurilor Covid fără să luăm măsuri mai restrictive așa cum ne recomandă, urgent, experții?

Care este impactul mai mic pentru economia locală? O carantinare scurtă când lucrurile încă sunt controlabile, sau o carantinare lungă, când lucrurile deja au scăpat de sub control?

De luni până azi au murit 32 de persoane de Covid în județul Timiș.

Am vorbit cu doctorii din spitale, care îmi spun că situația este mai dramatică decât oricând, speriați de ferocitatea cu care acționează noua tulpină a virusului.

Am discutat de mai multe ori cu secretarul de stat Raed Arafat, cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, cu vicepremierul Barna, cu noul prefect al Timișului, Nemeth Zoltan, dar și cu Alin Nica, președintele Consiliului Județean, care este și vicepreședintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), forul care va decide asupra carantinării.

Toate discuțiile au fost purtate cu maximă seriozitate și responsabilitate. Cu atât mai mult mă întristează că iar a început jocul politic, ca și cum acum asta ar conta, ce politician sau ce partid iese mai bine din această situație imposibilă.

Alin Nica fabulează despre o posibilă ”decizie a primarului Timișoarei de a forța carantina”. El știe foarte bine că votul meu în CJSU cântărește la fel de mult ca și al lui. Nu pot și nu voi forța nimic.

Dimpotrivă, cred că o astfel de decizie trebuie bazată pe un consens larg și pe asumarea responsabilității pentru urmări, indiferent de decizie. Nu voi cădea în capcana oportunismului de moment care a ținut și ține România pe loc, și o slăbește în momente grele.

Cred că există argumente extrem de pertinente și pentru, și împotriva unei carantinări. Este o responsabilitate uriașă pe umerii celor peste 40 de membrii CJSU. Votul meu îl voi da, cu responsabilitate și asumare, după ce voi vedea toate datele și voi asculta toate opiniile”, spune Dominic Fritz.

Comentarii

comentarii