Acasă Administraţie Primarul Dominic Fritz și secretarul general Caius Șuli au uitat să „actualizeze”...

Primarul Dominic Fritz și secretarul general Caius Șuli au uitat să „actualizeze” Codul Administrativ

DISTRIBUIȚI
De la stânga la dreapta: Caius Șuli, Radu Țoancă, Dominic Fritz

Reprezentanții sindicatului funcționarilor și angajaților din Primăria Timișoara, în frunte cu președintele Tiberiu Negrei, reclamă faptul că primarul Dominic Fritz și secretarul general Caius Șuli ar fi uitat să „actualizeze” Codul Administrativ după care lucrează instituția de pe C.D. Loga, nr. 1. Într-un răspuns primit luni, 19 iulie, la o adresă trimisă cu o săptămână în urmă, conducerea primăriei citează prevederi din Codul Administrativ drept motive pentru care nu dorește să numească un reprezentant al sindicatului în Comisia de disciplină.

La începutul adresei, Fritz și Șuli citează din vechea formă a legii, nu din cea actualizată la începutul lunii iunie de Parlamentul în care, cel puțin teoretic, alianța de guvernare – din care face și USR PLUS parte – are majoritate. În noua formulă, prezentată de altfel în adresa inițială trimisă de sindicat, a fost introdusă o prevedere care pare să dea dreptate organizației care reprezintă angajații. Spre finalul răspunsului, însă, se face referire și la noua formă a Codului Administrativ.

Concret, forma anterioară actualizării din iunie a Codului Administrativ prevedea: „Art. 494 alin. (2) vechi: (2) Din comisia de disciplină face parte şi cel puţin un reprezentant al organizaţiei sindicale reprezentative sau, după caz, un reprezentant desemnat prin votul majorităţii funcţionarilor publici pentru care este organizată comisia de disciplină, în cazul în care sindicatul nu este reprezentativ sau funcţionarii publici nu sunt organizaţi în sindicat”.

Nouă formă a aceluiași articol, actualizat prin Legea 153/2021, publicată în Monitorul Oficial la începutul lui iunie, este puțin mai lungă: „(2) Din comisia de disciplină face parte şi un reprezentant al organizaţiei sindicale reprezentative sau afiliate la o federaţie reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ori, după caz, un reprezentant desemnat prin votul majorităţii funcţionarilor publici pentru care este organizată comisia de disciplină, în cazul în care sindicatul nu este reprezentativ sau funcţionarii publici nu sunt organizaţi în sindicat”.

În acest caz, Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara și din Serviciile Publice Aflate în Subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara este afiliat Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație, una declarată, în decembrie 2016, reprezentativă sectorului de activitate, deci ar trebui aplicat, conform lui Negrei, al doilea criteriu din articolul citat, în noua formă. Fritz și Șuli, însă, în răspunsul lor, comentează faptul că, din moment ce sindicatul nu reprezintă mai bine de jumătate dintre funcționari și angajați, acesta nu s-ar plia pe primul criteriu, deci ar trebui pus în aplicare ultimul criteriu din articol (al doilea în forma veche – citată de aceștia; al treilea, în forma nouă).

Totuși, în a doua parte a răspunsului, se amintește de Legea 153/2021. Fritz și Șuli contestă, însă, faptul că FNSA ar fi un sindicat reprezentantiv sectorului de activitate. Hotărârea judecătorească invocată de sindicaliști este din 2016, rămasă definitivă în ianuarie 2017, iar o evaluare a reprezentativității trebuie făcută la fiecare patru ani, notează primarul și secretarul general. Reprezentanții sindicatului, însă, susțin că nu a fost făcută o schimbare în privința statutului FNSA. Decizia de acum patru ani și jumătate încă ar produce efecte, în condițiile în care de mai bine de un an suntem în stare de alertă și, în plus, neexeistând o altă hotărâre contrară, susține Negrei.

În finalul răspunsului semnat de Fritz și Șuli, se menționează că cele două persoane propuse de sindicat – pentru membru titular, respectiv supleant în comisie – ar putea fi numiți în Comisia de disciplină, doar dacă sunt votate de majoritatea angajaților.

„De la primar te mai aștepți la un asemenea răspuns, e totuși primar, nu are pregătire în drept, dar vedem că și-a dat semnătura și secretarul general Caius Șuli, care este, până la urmă, jurist. Ni se pare o aberație. O spun în continuare, dacă nu se respectă Codul Administrativ și primarul nu numește propunerile noastre în comisie, vom ataca dispoziția în instanță”, ne-a declarat Tiberiu Negrei.

Vă reamintim că luni, 12 iulie, funcționarii și personalul contractual ai Primăriei Timișoara au fost chemați să își aleagă reprezentantul în Comisia de disciplină. Aceștia au fost anunțați despre procedură de abia vineri (9 iulie) după-amiază, având termen până luni dimineață să vină cu propuneri. Această procedură a fost numită de Tiberiu Negrei, președintele sindicatului, un „simulacru de alegeri”.

„Funcționarii au fost puși să își aleagă acel reprezentant în Comisia de disciplină. Este nejustificat și, chiar dacă nu îi place domnului primar, este total nelegal (…) Consider că a fost un simulacru de alegeri, în care scopul e oricum nelegal, nerespectându-se prevederea recent făcută în Codul Administrativ prin care se dă posibilitatea sindicatelor care sunt afiliate unei federații reprezentative, cum suntem noi – spune foarte clar Codul Administrativ – să își desemneze un reprezentant”, ne declara, pe 13 iulie, Negrei.

De menționat că încă de marți, 13 iulie, am cerut un punct de vedere din partea primăriei. L-am întrebat atunci pe Bogdan Marta, consilierul personal al primarului Dominic Fritz, de ce nu au fost respectate cererile sindicatului, dacă există riscul ca orice decizie a comisie să fie anulată în instanță și care ar fi membrii desemnați în Comisia de disciplină. Singurul răspuns primit din partea reprezentanților primăriei a venit marți, 20 iulie, când ni s-a transmit să cererea a fost înregistrată și că vom primi răspuns în termenul legal, asta după ce am revenit luni cu întrebările. Consilierul primarului fiind în concediu, de această dată le-am adresat Direcției de Comunicare.

De altfel, și sindicatul, în adresa trimisă tot marți, 13 iulie, a cerut o copie după dispoziția de constituire a comisiei, însă nu a primit nimic atașat. Răspunsul semnat de Fritz și Șuli a fost formulat vineri, 16 iulie, și primit de Negrei luni, 19 iulie. Iată replica semnată de cei doi:

Comentarii

comentarii