Acasă Actualitate Primarul face un pas înapoi cu Comisia de etică

Primarul face un pas înapoi cu Comisia de etică

DISTRIBUIȚI

După ce a lansat ideea de control al Asociației Timișoara Capitală Culturală, ce a creat ecouri negative până la Bruxelles, primarul Timișoarei face un pas înapoi. Acum el susţine că nou înfiinţata sa comisie de etică nu va monitoriza doar activitatea Asociaţiei TM 2021, ci întreaga viaţă culturală a oraşului, şi după 2021.

“Am explicat că din postura de ordonator de credite al principalului finanţator al vieţii culturale. Din perspectiva vieţii culturale în ansamblu simt nevoia să existe o comisie de etică pentru că trebuie să port de grijă zecilor de milioane de euro care vor fi daţi pentru viaţa culturală în aceşti ani. Este vorba despre sume mult mai mari de bani. Când spun viaţă culturală a oraşului am în vedere ceea ce face ATCC şi a face ceea ce a angajat prin dosarul de candidatură să facă şi mulţimea de alte lucruri care se întâmplă cu finanţare fie totală sau parţială de la PMT”, spune primarul.

El susţine că s-a produs o emulaţie după câştigarea titlului de CCE, lumea este mult mai preocupată acum să fie prezentă în viaţa culturală a oraşului, dar nu s-a prea înţeles ce se va întâmpla după câştigarea titlului de CCE.

“Sper că am clarificat lucrul acesta; multă lume s-a şi impacientat (…). Asociaţia trebuie să fie deschisă, am spus-o răspicat, şi să implice toate valorile culturale ale oraşului la nivel instituţional şi personal (…) ţinând cont că Asociaţia nu mai face ce i se năzăreşte, de acum înainte, ci trebuie să facă ceea ce are contractat să facă. Mulţimea de instituţii, organizaţii culturale de toate felurile profesionale, ong-uri culturale, persoane fizice eligibile pentru diverse activităţi culturale sunt acum mult mai mobilizate ştiind că va fi mult mai bine susţinută cultura. Drept urmare vor fi bani mulţi care vot fi puşi în joc şi vor fi entităţi decidente asupra lor”, detaliază edilul.

În opinia sa, “nu este normal ca ordonator de credite să nu fiu preocupat ca lucrurile să se întâmple dincolo de ceea ce cere legea,  cu respectarea normelor de etică. Şi atunci, am înfiinţat această comisie care este consultativă, înfiinţată de iniţiativa primarului, ca ordonator de credite şi care, pe de-o parte, va genera codul de etică, pentru că eu vreau să preîntâmpinăm să ajungem în situaţii care să nu ne facă cinste. În primul rând trebuie să avem un Cod de etică pentru viaţa culturală în oraş, unde e implicată PMT. Dacă alţii nu vor să respecte astfel de norme şi PMT nu este implicată acolo, îi priveşte, o fac pe răspunderea şi pe onoarea lor”.

Primarul Timișoarei a adăugat că acest Cod de etică va stabili norme pentru diversele structuri decidente, norme pentru accederea la susţinerea unor evenimente şi activităţi culturale. Odată stabilite clar normele, comisia nu are de lucru decât dacă este sesizată de cineva sau apar discuţii în presă, de exemplu, că ceva nu este în ordine, atunci se autosesizează comisia şi întocmeşte un raport pe care i-l înaintează şi el pune în mişcare, de la caz la caz, ceea ce trebuie: corpul de control şi antifraudă, fac sesizări dacă sunt alte sesizări cu alt iz, la organe specializate, biroul de audit al PMT, dar în primul rând, noi verificăm etica.

“Legea o verifică alţii. Nu există reglementări. În alte locuri există reglementări, ştim că sunt definite incompatibilităţi şi conflicte de interese pentru funcţionarii publici, pentru demnitari. Dar pentru zona aceasta de ong-uri, pentru accederea la fonduri, nu există, iar eu umplu acest gol unde eu am răspundere. (…). Înfiinţarea comisiei de etică a primarului nu este o cerinţă a unei legi, ci este o iniţiativă a mea de protecţie a banului public, eu pot să înfiinţez orice organism consultativ doresc. Este o comisie consultativă care stabileşte nişte reguli şi descurajează anumite conduite care ar putea să fie ne la locul lor, le descurajează. (…) Nu este firesc să fii într-un bord decident asupra banilor şi tu să fii şi aplicant pentru folosirea banilor. Nu este normal să judeci dintr-o comisie proiecte dintre care unul sau mai multe să fie ale unuia din familia ta. (…). Nu ştiu ce consiliu de coordonare (al ATCC) există. Să se înţeleagă corect: comisia de etică trebuie înfiinţată şi Asociaţia este în culpă că nu o are, trebuia să fie înfiinţată de mult. Cred că trebuia să o aibă de la începutul anului, suntem în luna martie. Eu nu vizez doar Asociaţia, ci vreau ca în viaţa culturală a Timişoarei să se aplice codul etic acolo unde sunt bani publici, de la primărie, iar cele mai multe proiecte şi evenimente nu vor fi la ATCCE, ci aşa cum au fost şi până acum. Timişoara îţi continuă viaţa culturală, dar trebuie să fie la standarde mai înalte decât până acum, apărând şi TM2021, şi noutăţi, dar pe fondul de emulaţie trebuie să existe această CE, pentru viaţa culturală a Timişoarei. Nu este normal să se înfiinţeze acest consiliu de coordonare intercultural – operă, teatre, filarmonica, casele de cultură al municipiului al studenţilor, centru de artă al cjt, uniunea scriitorilor, asociaţiile artiştilor plastici, muzicienilor, cinematografelor muzee, altfel ne vom trezi că se organizează în acelaşi timp două evenimente. Noi nu ne substituim Comisiei Europene, noi facem o altă monitorizare (…) şi intervenim să nu se ajungă la lucruri grave şi trebuie să funcţioneze şi după anul 2021”, a explicat primarul.

 

Comentarii

comentarii