Acasă Administraţie Primarul Nicolae Robu cere bani de la Guvern pentru reabilitarea Sinagogii Cetate

Primarul Nicolae Robu cere bani de la Guvern pentru reabilitarea Sinagogii Cetate

DISTRIBUIȚI

sinagoga cetatePrimarul Timişoarei, Nicolae Robu, solicită Guvernului să aloce bani pentru reabilitarea Sinagogii Cetate, clădire în stil maur ridicată în urmă cu un veac şi jumătate, care, în prezent, se află într-o stare de avansată degradare.
“Sinagoga este proprietatea Fundaţiei Evreieşti Caritatea (…). Municipalitatea nu poate investi în reabilitarea ei dar, fiind o clădire de patrimoniu foarte frumoasă şi amplasată în plin centrul oraşului, cred că s-ar impune de urgenţă alocarea de fonduri pentru reabilitarea ei. Cer Ministerului Culturii banii necesari, pentru că este păcat să se ruineze total un astfel de monument”, a declarat Nicolae Robu
Acesta a cerut bani de la Guvern pentru acest obiectiv în repetate rânduri, însă solicitarea a rămas fără răspuns.
Comunitatea evreilor a ridicat, de-a lungul timpului, trei sinagogi în Timişoara: Cetate (1864-1865), Fabric (1899) şi Iosefin (1910). Odată cu trecerea timpului, mulţi evrei au plecat în Israel, iar din miile de membri ai comunităţii au rămas circa 300 de persoane în vârstă şi alte circa 400, care fac parte din familiile lor. Reducerea numărului lor a redus posibilităţile financiare de întreţinere a lăcaşurilor de rugăciune, acestea s-au deteriorat, iar unica sinagogă în care se mai poate intra este cea din Iosefin, în care se oficiază un botez sau se spun psalmi cu prilejul sărbătorilor de peste an.
Sinagoga Cetate a fost construită folosindu-se planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann. Faţada are două turnuri şi placaje cu plăci din mozaic de diverse culori, predominând albastrul. Sinagoga a primit în 1886 şi o orgă.
Când Filarmonica ‘Banatul’ a rămas fără sală proprie de spectacole, la începutul anilor 2000, autorităţile locale au semnat un contract de comodat cu Comunitatea Evreilor din Timişoara care şi-a dat acceptul ca instituţia de cultură să poată susţine concerte în Sinagogă, cu condiţia de a nu se programa, în nicio împrejurare, piese din repertoriul lui Richard Wagner, considerat compozitorul preferat al lui Hitler.
Atunci au existat şi primele încercări timide de restaurare a spaţiului, dar, cum Filarmonica şi-a recăpătat sala, sinagoga a rămas din nou pustie, lăcaş pentru porumbeii ce-şi află aici adăpost pe timpul iernii.

Comentarii

comentarii