Acasă Actualitate Primarul Nicolae Robu le cere consilierilor să voteze ca vaporașele să circule...

Primarul Nicolae Robu le cere consilierilor să voteze ca vaporașele să circule pe Bega din vara anului 2018. Cei 6 milioane de euro vor fi însă pierduți la 31 decembrie 2017

DISTRIBUIȚI

Complet depășit de situație, cu doar câteva zile înainte de a fi nevoit să restituie  6 milioane de euro, bani care reprezintă fondurile europene cheltuite pentru amenajarea malurilor canalului Bega, primarul Nicolae Robu încercă o stratagemă de a ieși cu imaginea bună din această uriașă problemă.

Pentru că dacă cele 7 vaporașe achiziționate de Primăria Timișoara nu vor circula în sistem de transport public până pe 31 decembrie Primăria Timișoara va trebui să înapoieze toți banii europeni cheltuiți pe acest proiect.

Conform Ministerului Dezvoltării pentru ca cele 7 vaporașe să circule este necesară înființarea Administrației Căii Navigabile a Canalului Bega. La rândul lor, reprezentanții Ministerului Transporturilor, cei care ar trebui să înființeze Administrația spun că nu pot face acest lucru din cauza dublei înregistrări a Canalului Bega, respectiv, ca domeniu al statului, dar ca domeniu la Apelor Romane.

Problema ar putea avea o rezolvare, dar nu simplă și nici până la termenul fatidic de 31 decembrie 2017. Ministerele spun că de vină pentru situație este Primăria Timișoara, pentru că nu s-a informat despre cerințele legale ale navigării pe Bega înainte de scrierea proiectului.

Mai mult, primarul Nicolae Robu s-a mărginit să trimită doar documentații la ministerele din București, iar singura delegație a Timișoarei care a discutat față în față cu factorii decidenți a fost condusă de viceprimar.

Acum, în al 12-lea ceas, primarul înceată să mai tragă de termenul la care vaporașele pot ieși legal pe Bega și încearcă o amânare până în vara anului 2018.

El a întocmit în acest sens un proiect de hotărâre pe care-l va înainta votului aleșilor locali în plenul din această lună.

El cere consilierilor locali să voteze o amânare până la vară a circulație vaporașelor. Consiliul Local nu are însă nici o atribuție în modificarea contractului de finanțare europeană, care, în Anexa 4, așa cu spune chiar primarul în proiectul de hotărâre, specifică data limită de 31 decembrie 2017. O dată pe care nici primarul și nici consiliul local nu o mai pot schimba.

„Având în vedere Expunerea de motive privind oportunitatea proiectului de hotărâre a Primarului Municipiului Timişoara – domnul Nicolae Robu (…) și Hotărârea nr. 678/19.08.2015 – privind închiderea programelor operaţionale finanţate în perioada 2007 – 2013 prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune şi Fondul European pentru Pescuit (…) HOTĂRĂȘTE: Se aprobă data de 30.06.2018 ca dată limită de finalizare a proiectului “Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega”. (…). Suma necesară finalizării proiectului (cheltuieli neeligibile) este de 952,00 lei TVA inclusă şi este cuprinsă în bugetul local al Municipiului Timişoara, aprobat prin HCL nr.100 din 31.03.2017, iar suma rămasă necheltuită în 2017 va fi cuprinsă în bugetul local aferent anului 2018″, arată proiectul de HCL.

În data de 29.06.2012 a fost semnat contractul de finanţare nr. 3524 pentru proiectul „Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega” finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

Sursa de finanţare a proiectului este bugetul local, bugetul de stat şi Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Data limită de finalizare a implementării proiectului este 31.12.2017, conform Act adiţional nr.4 la Contractul de finanţare.

„Deşi Regia Autonomă de Transport Timişoara, căreia i-a fost atribuit prin HCL dreptul de administrare a sistemului de transport public naval, a fost autorizată în baza AUTORIZAŢIEI TPMCN nr.15-DTS din 21.11.2016 să desfăşoare activitatea de transport public de pasageri pe căi navigabile interioare, datorită legislaţiei neclare nici la această dată transportul de călători pe Canalul Bega nu este posibil datorită lipsei Administraţie de cale navigabilă şi a administraţiei portuare a Canalului Bega”, se arată în expunerea de motive.

Aceasta mai menționează că: „Având în vedere că legislaţia în domeniul transportului public naval nu prevede clar demersurile necesare pentru implementarea unui sistem de transport public naval pe o cale de navigaţie interioară, precum şi că nu există o altă situaţie similară la nivelul României şi pentru a evita nefinalizarea proiectului în termenul asumat prin Actul adiţional nr. 4 la Contractul de finanţare, considerăm necesară şi oportună prelungirea duratei de implementare conform Instrucţiunii 146/17.06.2016 până la data de 30.06.2018. În vederea implementării proiectului este necesară îndeplinirea tuturor indicatorilor prevăzuţi şi efectuarea în anul 2018 a următoarele cheltuieli prevăzute deja în bugetul local pentru anul 2017”.

Proiectul de hotărâre privind obiectivul de investiţii „Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega” care va sta la mâna consilierilor locali, nu poate opri pierderea celor 6 milioane de euro. Dar, dacă cei din PSD nu îl vor vota, primarul Robu va putea spune că din cauza lor s-au pierdut banii.

Comentarii

comentarii