Acasă Actualitate Primarul Nicolae Robu schimbă lungimea unui centimetru, pentru a obliga HORTICULTURA să...

Primarul Nicolae Robu schimbă lungimea unui centimetru, pentru a obliga HORTICULTURA să măture străzile Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Cu oraşul pe care-l administrează, îngropat în gunoaie, primarul Nicolae Robu continuă să vadă situaţia în roz şi să afirme: “este un subiect neplăcut, dar nu e nimic grav – subiectul curăţenie”. Mai mult decât atât, edilul consideră, din nou, că sunt “minţi bolnave” cei care scriu ceea ce văd.

Ca să amestece bine-bine mizeria, primarul mai explică o dată o întortocheală în care să învăluie cetăţenii, probabil mergând pe principiul că o minciună repetată de mai multe ori va deveni adevăr.

“Având în vedere schimbările de legislaţie care s-au produs, sigur că cetăţenii nu au de unde să ştie ce are în sarcină. Până acum, PMT era responsabilă de asigurarea curăţeniei, sub toate aspectele şi exista un contract unic cu un operator, RETIM, pentru golirea pubelelor şi a containerelor, pentru strângerea gunoaielor de pe rampele clandestine şi pentru golirea coşurilor de gunoi şi curăţenie în jurul acestora, pentru măturatul şi spălatul străzilor. Toate acestea făceau obiectul unui contract unic”, spune primarul Nicolae Robu.

Edilul susține că legea s-a schimbat şi că partea de salubrizare pentru preluarea gunoiului menajer din pubele, containere şi a celui depozitat clandestin este acum în sarcina unei asociaţii judeţene, ADID, şi doar partea referitoare la golirea coşurilor de gunoi, măturat şi spălat străzi este în jurisdicţia PMT.

“Pentru această parte din jurisdicţia PMT, noi am organizat (în vară, n.r.) licitaţie dar nu am putut contracta niciun operator pentru că a fost o singură ofertă care s-a descalificat (pentru că a cerut o sumă mult mai mare decât plafonul impus de caietul de sarcini al PMT, n.r.) şi s-a anulat licitaţia. Mergem mai departe pe contractul cu ADID, nu cu PMT, cu serviciul de preluare a gunoaielor din pubele, containere şi locuri clandestine, ADID trebuie să pună la punct relaţia cu RETIM pentru ca acest serviciu să funcţioneze corect. Noi nu avem altceva de făcut decât să sesizăm ce nu se face bine şi să solicităm penalizări. Sunt peste 300 de sesizări făcute de PMT către ADID cu privire la această activitate de salubritate care este gestionată de ADID şi care trebuie să fie făcută de operatorul RETIM”, a explicat primarul.

Adevărul este că de la anularea licitației au trecut trei luni, timp în care primăria nu a fost în stare să găsească o soluție.

Prin urmare, în disperare de cauză, s-a hotărât ca începând de la 1 noiembrie 2018, SC HORTICULTURA a PMT se ocupă de golirea coşurilor, de măturat în jurul coşurilor şi ”unde este nevoie”. Societatea are 20 de angajați pentru acest serviciu, în timp ce RETIM abia făcea față gunoaielor cu sute de măturători și șoferi.

Nicolae Robu spune că semnalele pe care le are după prima zi de activitate a HORTICOLA pe partea de salubrizare sunt pozitive şi a cerut societăţii HORTICOLA să se mobilizeze corespunzător forţa de muncă şi să profite de această perioadă în care nu mai este atât de mult de lucru la spaţii verzi, pentru ca oraşul să fie curat.

“Nu suntem în faţa niciunei nenorociri, aşa cum şi-ar fi dorit unii, nu vom vedea un oraş îmbâcsit în gunoaie, aşa cum şi-ar fi dorit unii ca să poată împroşca apoi cu noroi, deşi au făcut-o anticipat, pentru că unii au probleme la cap, nu-mi explic altfel atitudinile de acest tip, dar e libertatea fiecăruia să aibă şi astfel de probleme”, a mai spus primarul, care nu are probleme.

Referitor la faptul că RETIM a trimis un comunicat, pe 1 noiembrie, în care aminteşte şi de o sumă neachitată de PMT, în valoare de 7 milioane de lei, primarul a scăldat-o. Nicolae Robu spune că în cadrul unei discuţii pe care a avut-o cu cei de la RETIM (reprezentantul părţii germane şi cu preşedintele consiliului de administraţie la nivel naţional), aceştia l-au rugat “să nu mai critice public RETIM, că se vor strădui să facă treabă bună, că au avut dificultăţi de moment. Dar eu nu pot să nu critic în public, când văd că nu s-a schimbat nimic în bine, ci în continuare, RETIM nu-şi face datoria”.

Edilul spune că i-a muştruluit pe cei din subordine pentru mizeria din oraş, dar aceştia l-au informat că au depus peste 300 de sesizări.

“Eu ştiu că există o nemulţumire care poate fi îndreptăţită că noi nu am agreat să plătim acea taxă suplimentară care a apărut, nu din vina RETIM, ci printr-o reglementare la nivel naţional, care nu a spus clar cine suportă taxa respectivă; nici că o suportă cetăţenii, municipalităţile sau că rămâne în sarcina operatorului. În această situaţie, eu le-am spus că cel mai bine este să decidă instanţele de judecată (…). Ei nu aveau motive de supărare pe mine sau pe PMT că nu am vrut să asumăm noi o anumită interpretare a unei reglementări confuze la nivel naţional. Ei spun că au pierdut foarte mulţi bani în felul acesta. Dacă instanţa spune că ei au dreptate, îşi vor obţine banii. Noi facem eforturi să-i plătim, dar oraşul nu are voie să sufere din cauza unor nemulţumiri (…). Suntem în faţa unei relaţii contractuale între ADID şi RETIM, noi sesizăm ADID şi ADID trebuie să ia măsuri în relaţia cu RETIM pentru ca în Timişoara să nu fie pubelele doldora de gunoaie neridicate sau în preajma lor şi să nu se lase să se creeze munţi de saci cu frunze sau cu alte gunoaie, chiar depozitate clandestin”, a explicat Nicolae Robu.

El a mai adăugat că HORTICULTURA se va ocupa şi de curăţenia pe şosele, întrucât în contract “nu scrie (până la) câţi centimetri în jurul pubelelor trebuie să se adune gunoiul”, aşa că centimetrul poate fi crescut de primar la mai bine de 1 metru, pentru a ajunge să se cureţe şi carosabilul. “În jurul lor, până unde e nevoie (…). Sunt coşuri pe marginea bulevardelor”, a conchis primarul.

Comentarii

comentarii