Acasă Actualitate Primarul Reșiței, Ioan Popa: ”Acum și din banii ăștia vreți să ne...

Primarul Reșiței, Ioan Popa: ”Acum și din banii ăștia vreți să ne mai luați? Vă rog să fiți rezonabili!”

DISTRIBUIȚI

Consiliile județene din Caraș Severin trebuie să distribuie zilele acestea către UAT-uri cota de 6% din impozitul pe venit. ”Toți primarii spun acum „Să ni se dea!”. Bun, „Să ni se dea!”, dar haideți să vedem situația din Caraș-Severin și, în mod special, cazul Reșiței”, explică primarul Ioan Popa.

Cota de 6% care a revenit județului Caraș Severin înseamnă 33 de milioane de lei.

Ioan Popa mai explică: ”Noi, Reșița, avem un sfert din populația județului, deci am putea spune să ni se dea 25% din sumă. Dar nici măcar un sfert din total nu ar fi corect, pentru că noi, Reșița, am acoperit aproape jumătate din impozitul pe venit colectat de stat din Caraș-Severin.

Aș putea spune, deci, că ar trebui să primim undeva spre 50% din suma totală care se împarte. Reșiței nu i s-a propus spre repartizare nici 50%, ponderea cu care contribuim, nici 25%, cât reprezintă populația municipiului din total județ, și nici măcar 10%!

S-a propus să primim 3 milioane de lei, adică doar 9% din suma aflată la dispoziția Consiliului Județean! Iar unii vin și cer să se mai ia bani de la Reșița! Păi, domnilor, cât vreți să ne mai luați? Unde vreți să se ajungă? Înțeleg că e corect să fie ajutați cei mai săraci, să se ia de la cei care au mai mult și să se dea celor care au mai puțin”, se revoltă Ioan Popa, care mai atrage atenția de următoarele aspecte:

Până unde vrei să tragi pielea de pe mine? Pentru că, dacă tragi prea mult, mă pui în dificultate pe cofinanțări, pe proiecte europene, or noi avem la Reșița în derulare mari proiecte europene și nu e ușor să ne cofinanțăm singuri.

Toată lumea se ferește de acest subiect: Caraș-Severinul are 77 de UAT-uri, iar pe plan național există 3700 de primării, în timp ce în Germania cea mai mică primărie are 3200 de locuitori, iar în Franța, 2500. Noi, însă, avem comune cu 86 de locuitori! Trebuie să înțelegem că nu se poate continua la nesfârșit cu astfel de primării, în care ai 86 de locuitori, dar trebuie să ai primar, viceprimar, secretar, contabil-șef, consiliu local! Și-atunci vii și spui „Să ni se dea!”, adică să vină să-ți dea ăla care muncește, ca să ce?

Doar ca să ai tu un aparat administrativ, dar care sunt beneficiile pentru cetățenii de acolo? Niciunul! Pentru că cei din primăriile astea nu pot face proiecte pentru atragerea de fonduri europene, nu pot să facă de fapt nimic! Ar trebui, deci, să facem o reformă administrativă, astfel încât primăriile astea mici, UAT-urile, să fie arondate. Dar de lucrul acesta toată lumea se ferește, politicienilor le e teamă să pună degetul pe rană” – spune edilul Popa.

”Vreau să-i transmit doamnei Stuparu (consilier județean PSD), acest „Să ni se dea!” trebuie să aibă o limită! Noi, cei de la Reșița, nu vorbim nici de numărul de locuitori, nu vorbim nici de ponderea în contribuțiile totale la impozitele pe venit, înțeleg că trebuie să-i ajutăm și pe alții, dar până unde? Nu dați Reșiței 50%, nu dați nici 25%, bine, repet, înțeleg asta, îi dați doar 9%, dar acum și din banii ăștia vreți să ne mai luați? Vă rog să fiți rezonabili și raționali!”, concluzionează primarul Ioan Popa.

 

Comentarii

comentarii