Acasă Administraţie Primarul Robu cere un proiect de intervenţie de urgenţă pentru repararea faţadei...

Primarul Robu cere un proiect de intervenţie de urgenţă pentru repararea faţadei clădirii Facultăţii de Muzică

DISTRIBUIȚI

facultatea muzicaClădirea în care funcţionează Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest Timişoara (UVT), situată în Piaţa Libertăţii, va intra într-un amplu proces de reparaţii şi reabilitare exterioară, a declarat luni, primarul Nicolae Robu.
”Am dat, luni, sarcină administratorului public (city managerului, n.r.) să se ocupe de generarea proiectului de intervenţie de urgenţă la clădirea Facultăţii de Muzică. El, împreună cu arhitectul-şef, trebuie să se ocupe de pregătirea proiectului de intervenţie, de reparaţie de urgenţă la acea clădire, pentru că există riscul de cădere a mortarului de pe pereţii exteriori’, a afirmat primarul.
Potrivit primarului, din primăvară clădirea va avea o cu totul altă înfăţişare.
”Interiorul nu este într-o stare proastă, spaţiile propriu-zise sunt într-o stare foarte bună, dar curtea interioară trebuie amenajată”, a completat Nicolae Robu.
Până acum, Primăria Timişoarei, care deţine clădirea, a refăcut o bună parte din acoperişul degradat, urmând ca şi restul structurii superioare să fie renovat. Primarul a afirmat că se grăbeşte să finalizeze obiectivul, întrucât este amplasat în Piaţa Libertăţii, aflată la finalul procesului de reabilitare şi modernizare din fonduri europene.
”Am aprobat să suplimentăm spaţiul pe care l-am dat spre utilizare în regim de administrare Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest Timişoara, pentru că trebuie să susţinem şcoala superioară de muzică a Timişoarei”, explica Nicolae Robu.
Primarul a mai spus că va fi amenajat un ‘mini-campus universitar’ în centrul oraşului. ”Primăria Veche va trebui să aibă o altă destinaţie, mult mai legată de viaţa cetăţii, a ceea ce se va întâmpla în Piaţa Libertăţii”, a spus primarul. Potrivit lui Robu, piaţa ar urma să devină scenă în aer liber, unde studenţii de la Facultatea de Muzică să susţină zilnic concerte instrumentale, de la muzică clasică până la cea modernă, iar tinerii artişti plastici îşi vor putea expune creaţiile în spaţiile deschise, unde accesul publicului este mult mai larg şi gratuit.
Potrivit Monografiei semnate de N. Ilieşiu, în urma cuceririi Timişoarei de către habsburgi, coloniştii germani, care au obţinut dreptul exclusiv de a locui în Cetate, le-au cerut autorităţilor o primărie a lor. Astfel, între anii 1731-1734 este construit edificiul primăriei (actuala Primărie Veche) pe locul unde înainte de 1716 ar fi fost o baie turcească în perioada paşalâcului. În partea dreaptă a intrării în primărie se află o inscripţie în limba arabă pe o tablă de marmură ce conţine anul ridicării băii turceşti ‘din timpul de groază sub Ibrahim Ehan, Hedsa 1553’. Pe frontispiciu se află stema şi sigiliul oraşului.

Comentarii

comentarii