Acasă Actualitate Primarul Robu nu se lasă. Bani de la buget pentru SF-uri: metrou,...

Primarul Robu nu se lasă. Bani de la buget pentru SF-uri: metrou, fântână muzicală și sală de sport de 16.000 de locuri. Și o dronă pentru poliția locală

DISTRIBUIȚI

Din bani mai puţini la bugetul local 2018, primarul Nicolae Robu vrea multe studii de fezabilitate pentru un nou concept de transport tip metrou, care să străbată tot oraşul, nu doar de la Gara de Nord la Aeroport, ci de la aeroport până la ieşirea din Timişoara, în partea de sud. Tot la nivel de hârtie se proiectează sala polivalentă de 16 mii de locuri din Timişoara, extinderi de şcoli şi spitale, fântâna cântătoare sau aqalandul din Mehala.

Bugetul estimat al municipalităţii în 2018 va fi cu circa 1,4 miliarde de lei mai mic faţă de anul trecut, adică de 293 milioane de euro. Pentru investiții și dezvoltare sunt prevăzuţi 274, 233 milioane de lei, din care peste 156 de milioane merg spre noi dotări, 70 de milioane de lei spre continuarea unor lucrări începute, iar 46 de milioane pentru continuarea lucărilor multianuale începute.

Timişorenii sunt aşteptaţi luni 19 februarie de la ora 15.00 în sala de şedinţe  a Consiliului Local al Municipiului Timişoara, la o dezbatere publică pe marginea „Proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului local al Municipiului Timişoara pe anul 2018. ”.

Cu un buget dedicat CHELTUIELILOR mai mic decât cel din anul 2017, estimat la 887.000.000 de lei (circa 220.000.000 de euro), primăria reţine pentru Învăţământ 90.000.000 de lei, pentru Sănătate alocă 82.000.000 de lei, Cultura şi cultele primesc circa 120.000.000 de lei, pentru Protecţia mediului se alocă 52.000 de lei, iar Transporturile primesc 203.000.000 de lei. În aceste sume curente cuprinse cheltuielile de personal, bunuri şi servicii, cheltuieli de capital, alte cheltuieli.

PROGRAMUL DE DEZVOLTARE 2018, PLIN DE SF-URI

Acest capitol include, între altele, continuări de lucrări deja începute şi lucrări noi.

Vor merge bani spre Sănătate (924.000 de lei la spitale, lucrări noi), Cultură, recreere, religie (194.000 de lei pentru spectacole şi concerte), Asistenţa socială (201.000 de lei pentru ajutor social şi continuare de lucrări).

Vor continua lucrările de extindere a sistemului de alimentare cu apă, extinderea şi reabilitarea unor imobile istorice ale PMT, studii de prefezabilitate şi fezabilitate, monitorizarea video a Canalului Bega şi a zonelor limitrofe, extinderi spaţii în sistemul de învăţământ preşcolar şi şcolar, amenajări la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş”, la Clinica Odobescu, la Spitalul de Copii, extinderi la Spitalul Municipal, chumpărarea Clinicii ASCAR, lucrări la Ambulatoriul ORL, reparaţiile de la faţada Palatului Culturii, consolidarea, conservarea şi refuncţionalizarea ca sală de spectacole a Sinagogii Fabric, reabilitări la cinematografe, parcuri.

PRIMARUL CONTINUĂ ŞI ÎN 2018 CU SF-URI, FÂNTÂNI MUZICALE ŞI METROU

Bugetul estimat al municipalităţii în 2018 va fi cu circa 1,4 miliarde de lei mai mic faţă de anul trecut, adică de 293 milioane de euro, iar primarul Nicolae Robu anunţă în Proiectul de buget foarte multe studii şi prea puţine proiecte concrete.

Bineînţeles, nu lipsesc din SF-uri şi SPF-uri METROUL (sistem de transport extins acum, nu doar de la Gara de Nord până la Aeroport, ci unul care să srtăbată tot oraşul, de la aeroport până la ieşirea din Timişoara, prin partea de sud), pentru al cărui SPF se vor aloca 145 de mii de lei, SALA POLIVALENTĂ DE 16 MII DE LOCURI ÎN TIMIŞOARA, pentru care se dau 400 de mii de lei, AQUAPARK-ul din Mehala (100 de mii de lei), dar vrea şi fântâna cântătoare din Parcul Botanic.

Pentru SĂNĂTATE, primăria are alocaţi aproape 63 de milioane de lei destinaţi unor lucrări de reabilitare, extindere, modernizări sau dotări ale spitalelor de Copii Louis Ţurcanu, de Boli Infecţioase Victor Babeş şi Municipal, din jurisdicţia PMT, dar şi pentru cumpărarea clădirea ASCAR a Spitalului Municipal şi pentru realizarea unui studiu topografic de acces aerian pentru realizarea unei platforme de elicopter la Spitalul Louis Ţurcanu.

Pentru ÎNVĂŢĂMÂNT sunt alocaţi peste 29 de milioane de lei din care ar trebui făcute extinderi şi reabilitări ale mai multor unităţi preşcolare şi şcolare, precum şi cumpărarea clădirii în care funcţionează o grădiniţă.

La capitolul SPAŢII VERZI, vedeta cu 1 milion de lei rămâne FÂNTÂNA CÂNTĂTOARE, pe lângă care ar trebui să se construiască skatepark-ul din Parcul Central şi modernizări de parcuri.

DRUMURILE primesc 22,7 milioane de lei, bani cu care vor continuarea lucrările începute, dar ş altele proiecte noi.

Transportul urban va beneficia, pentru MODERNIZAREA TRAMVAIELOR de 41,253 milioane de lei) şi potrivit proiectului de buget, de lucrări de reabilitare a liniilor de tramvai şi modernizarea tramelor stradale pe linia 5 (Calea Bogdăneştilor) şi linia 2 (Stan Vidrighin), linia 4 (tronsonul de pe bd. Cetăţii), dar şi amenajarea unei noi linii de tramvai între zona Solventul şi Gara de Nord. Tot la transport intră şi un atelier de biciclete, pe bd. Gării, care va primi 100 de mii de lei.

POLIŢIA LOCALĂ se va bucura de 3,4 milioane de lei. PMT vrea să cumpere şi o DRONĂ cu 50 de mii de lei, dar îşi va reface şi faţada propriei clădiri, cu 300 de mii de lei.

Comentarii

comentarii