Acasă Actualitate Primele blocuri din Timişoara reabilitate termic din bani publici

Primele blocuri din Timişoara reabilitate termic din bani publici

DISTRIBUIȚI

Pe fondul circului politic din ultima perioadă, generat de alocarea unei sume foarte mici Timişoarei în cadrul programului naţional de reabilitare termică a blocurilor, reprezentanţii Primăriei Timişoara au participat la recepţionarea primelor condominii reabilitate termic prin cofinanţare din bani publici. Este vorba de trei blocuri care, împreună, totalizează 231 de apartamente. În cazul tuturor celor trei blocuri reabilitate, finanţarea lucrărilor a fost asigurată de: asociaţia de proprietari (33%), bugetul local (33%) şi bugetul de stat (34%). Cele trei condominii reabilitate se află la următoarele adrese: Calea Al. Ioan Cuza, nr.10; Calea Şagului, nr.41-43; Aleea Martir Octavian Ţintaru, nr.1, bl.36.

2.666.003 lei pentru 231 de apartamente

Blocul din Calea Al. Ioan Cuza, nr.10 cuprinde 88 de apartamente, are o arie desfăşurată de 7.000 de mp şi a fost construit în 1976. Lucrările de reabilitare, ce au început anul trecut, au costat 1.064.069,83 lei şi au constat în izolarea termică a terasei; izolarea termică a pereţilor exteriori; modernizarea tâmplăriei exterioare; termoizolare planşeu peste subsol; modernizarea instalaţiei de încălzire; trotuar de protecţie. Executantul lucrărilor de reabilitare termică a fost : SC ADP SA- Timişoara. Perioada de garanţie de bună execuţie este de 24 de luni calendaristice.
    Blocul din Calea Şagului, nr.41-43 a fost construit 1970, are 88 de apartamente şi o arie desfăşurată de 7.600 mp. 1.010.510,47 lei a costat reabilitarea, începută tot anul trecut, constând în izolarea termică a pereţilor exteriori; modernizare tâmplărie exterioară; modernizarea instalaţiei de încălzire; trotuar de protecţie. Executantul lucrărilor a fost : SC BIJU SRL, Timişoara. Perioada de garanţie de bună execuţie este de 24 de luni calendaristice.
    Cel de-al treilea bloc reabilitat, cel de pe Aleea Martir Octavian Ţintaru, nr.1, bl.36, cuprinde 55 de blocuri, are o arie desfăşurată de 3.000 de mp şi a fost construit în 1971. Lucrările, începute tot în 2008, au costat 591.424,24 de lei şi au constat în izolarea termică a pereţilor exteriori; transformarea terasei în acoperiş şarpantă; ,modernizare tâmplărie exterioară; modernizarea instalaţiei de încălzire; trotuar de protecţie. Executant a fost : SC BIJU SRL, Timişoara. Perioada de garanţie de bună execuţie este de 24 de luni calendaristice.

Avantaje

În urma reabilitării blocurilor, proprietarii celor 231 de apartamente vor beneficia de reducerea consumului energetic, în condiţii standard de confort termic cu 50% pentru primele două blocuri menţionate şi 40% pentru cel de -al treilea. În plus, aceştia vor fi scutiţi 100% de la plata impozitului pe locuinţă pentru anul 2009.

Alte 75 de blocuri aşteaptă finanţare

În Timişoara, alte 75 de blocuri aşteaptă finanţare de la Guvern, după ce la prima tranşă de bani alocaţi, Timişoara s-a clasat pe locul 66 din cele 69 de oraşe ale României înscrise în programul de reabilitare. Reprezentanţii Guvernului au motivat acest lucru prin faptul că Primăria Timişoara nu ar fi trimis la timp, pe adresa ministerului de resort, indicatorii tehnico-economici privind reabilitarea.
Municipalitatea explică faptul că documentele au fost trimise după ce au au fost realizate conform etapelor legale, iar mai devreme nu ar fi fost posibil. În plus, nici alte oraşe nu au trimis documentele necesare, primind totuşi finanţare mult mai consistentă.
Deocamdată, timişorenii direct interesaţi de fondurile ce ar trebui să fie alocate pentru reabilitare aşteaptă să vadă dacă promisiunea ministrului Blaga se va concretiza. Acesta declara, în urmă cu două săptămâni, la Timişoara, că Timişoara nu va fi lăsată de-o parte, iar banii pentru reabilitarea celor 75 de blocuri vor fi alocaţi în luna iulie.

Comentarii

comentarii