Acasă Actualitate Primele tipărituri în limba română și un patrimoniu de peste o mie...

Primele tipărituri în limba română și un patrimoniu de peste o mie de obiecte, în muzeul de sub Catedrala Mitropolitană – foto

DISTRIBUIȚI

Muzeul din subsolul Catedralei Mitropolitane din Timișoara a fost realizat în 1974, la inițiativa mitropolitului Nicolae Corneanu. 

Muzeul  găzduiește o impresionantă colecţie de artă religioasă veche din Banat, icoane pe sticlă şi lemn, obiecte bisericeşti de valoare. Sunt expuse importante cărţi de patrimoniu cum ar fi Noul Testament de la Bălgrad (1648), Cazania lui Varlaam (1643), Biblia de la Bucureşti (1688) şi multe alte cărţi preţioase din secolul XVI –XVIII.

Sunt primele tipărituri în limba română. Ele sunt scrise cu litere chirilice, folosite de români până la reforma lui Cuza, din 1864. 

Cea mai veche carte este scrisă pe pergament, pe piele și datează din secolul al XIV-XV-lea. Provine de la biserica din Caransebeş. 

La muzeul Catedralei se află două exemplare din Cazania lui Varlaam, numită şi Cartea românească de învățătură. Una provine de la Beba Veche, cealaltă de la Mehadia. 

Pe un coridor care duce la muzeul de la subsol sunt expuse numeroase pietre funerare din Banat. Cea mai veche este o piatră romană din secolul al II-lea, descoperită în anii 60 de un ţăran din Sichieviţa, Caraş-Severin.  

Tot în muzeu au ajuns şi vechile limbi ale clopotelor care băteau ora exactă de la ridicarea catedralei până în 2010, când s-a trecut la un mecanism electric.

Patrimoniul de artă bisericească adăposteşte astăzi aproape 1.000 de piese, printre care un însemnat număr de icoane pe lemn, pe sticlă şi pânză, obiecte de cult brodate, sculptate sau lucrate în metal şi un important fond de carte veche religioasă.  

Toate provin din biserici bănăţene şi datează din secolele XIV, XVI, XVII şi XIX. 

Cea mai veche icoană este datată în XVII-lea şi provine dintr-o biserică din Jebel. Mai există două icoane care provin din biserica din Şviniţa, scufundată odată cu crearea Porţilor de Fier I.

În muzeu mai pot fi văzute şi două veşminte purtate de mitropoliţii Vasile Lăzărescu și Nicolae Corneanu.

 

Comentarii

comentarii