Acasă Eveniment Primăria Timişoara avertizează guvernul

Primăria Timişoara avertizează guvernul

DISTRIBUIȚI

28 de localităţi arondate Timişoarei riscă să nu mai beneficieze de Serviciul de Evidenţă a Persoanelor
Ordonanţa de urgenţă privind tăierea posturilor din sectorul bugetar loveşte, inevitabil, şi în Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Timişoara, subordonată Consiliului Local Timişoara. Dacă ordonanţa ar fi aplicată fără a se ţine cont de anumite particularităţi, evidenţa populaţiei din o bună bucată a judeţului Timiş ar avea de suferit. Asta pentru că, direcţia amintită deserveşte, pe lângă municipiul Timişoara, încă alte 28 de localităţi timişene, iar în momentul în care se aplică reducerile de personal, se ţine cont doar de populaţia din Timişoara deservită (311.440). Pentru ca situaţia să nu scape de sub control, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, cere guvernului, printr-o adresă trimisă vineri, 16 iulie, să ţină cont de mai multe aspecte. În caz contrar, explică Ciuhandu şi secretarul Ioan Cojocari, cosemnatarul adresei, de la 1 septembrie, s-ar putea sista funcţionarea serviciului de evidenţă a persoanelor pentru comunele arondate Timişoarei. 
Logica Boc: 15 disponibilizaţi, 84 de angajaţi
În prezent, la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Timişoara lucrează 63 de oameni, deservind 446.743 de oameni. La aplicarea OUG 63/2010 s-ar ţine cont doar de 311.440 oameni deserviţi, astfel că numărul angajaţilor direcţiei ar urma să fie redus la 48. Ceea ce ar însemna că angajaţii rămaşi nu ar mai putea asigura serviciile necesare pentru comunele arondate. Următoarea verigă în lanţul logic este că ar trebui ca pentru fiecare dintre cele 28 de comune să fie înfiinţat un Serviciu de Evidenţă a Populaţiei. Cu o medie de trei angajaţi pe serviciu nou înfiinţat, se ajunge la 84 de oameni ce ar trebui angajaţi. Astfel, prin aplicarea logicii Guvernului Boc, este foarte rentabil să dai afară 15 oameni şi să angajezi 84 în loc. „Este logic că ar fi mult mai eficient să menţinem un număr de 15 posturi decât să fie prevăzute şi ocupate încă 84 de posturi prin înfiinţarea de noi servicii de evidenţă a persoanelor în comunele arondate municipiului Timişoara”, se arată în adresa trimisă prim-ministrului Emil Boc, ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga şi Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date Bucureşti.
Discriminare?
Tot în OUG 63/2010 se arată că la evidenţa populaţiei trebuie să rămână, după restructurări, un post pentru fiecare 6.500 locuitori pentru comune, oraşe şi municipii, cu excepţia municipiului Bucureşti, unde ar urma să fie un post pentru fiecare 5.000 locuitori. „Se face o discriminare crasă între serviciile de evidenţă locală a persoanelor şi cele constituite la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti”, se arată în adresa semnată de reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Avertizare
„În concluzie, vă aducem la cunoştinţă faptul că, în situaţia în care observaţiile noastre nu vor fi luate în considerare şi interpretarea voinţei legiuitorului se va face în mod restrictiv (eronat apreciem noi) ne vedem nevoiţi ca începând cu data de 1 septembrie 2010 să sistăm furnizarea acestui serviciu pentru comunele arondate municipiului Timişoara şi să ne adresăm Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării”, se încheie adresa trimisă guvernului de către Primăria Timişoara. Adresa a fost adusă şi la cunoştinţa prefectului judeţului Timiş, preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Timiş şi primarilor celor 28 de comune arondate.

Comentarii

comentarii