Acasă Actualitate Primăria Timişoara vrea termene respectate şi calitate superioară la lucrările de drumuri

Primăria Timişoara vrea termene respectate şi calitate superioară la lucrările de drumuri

DISTRIBUIȚI
Viceprimarul care are în subordine nou-înfiinţata Direcţie Tehnică din Primăria Timişoara, Sorin Grindeanu, s-a întâlnit luni, la ora prânzului, cu reprezentanţii a 20 de firme de construcţii care execută lucrări edilitare în Timişoara. Grindeanu a ţinut să organizeze întâlnirea pentru a transmite constructorilor care sunt standardele care doreşte să le impună în realizarea lucrărilor edilitare.

 Termene de execuţie respectate (depăşiri sancţionate cu amenzi), calitate, evitarea prea multor contestaţii (prin organizarea de licitaţii eficiente) şi verificări pe teren – acestea sunt regulile care vor fi impuse la toate lucrările edilitare executate de acum în Timişoara, cere social-democratul Sorin Grindeanu. 
 
„Măsura comasării este bună”
 
Creată după desfiinţarea unor posturi din Primăria Timişoara, ca urmare a aplicării OUG 63/2010, Direcţia Tehnică aduce acum sub aceeaşi umbrelă fosta Direcţie Drumuri şi Transporturi şi fost Direcţie Edilitară. Cel care va coordona activitatea Direcţiei Tehnice, condusă de Culiţă Chiş, este viceprimarul Sorin Grindeanu, care vede în asta o provocare şi cataloghează ca bună măsura comasării. “Măsura comasării este bună din punctul de vedere al corelării lucrărilor de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public şi drumuri. De pildă, avem într-o zonă de realizat mai multe lucrări, acestea vor fi cuprinse toate într-un proiect unitar de dezvoltare sau reamenajare a zonei respective”, spune edilul. 
 
Transparenţă, termene respectate şi calitate
 
Licitaţiile contestate de prea multe ori în cazul lucrărilor la drumuri vor fi istorie, spune Grindeanu, cel care de acum coordonează şi drumurile şi transporturile Timişoarei, cuprinse în plaja de administrare a Direcţiei Tehnice.  „Toate procedurile de licitaţie vor fi transparente, se va supraveghea modul în care se realizează caietele de sarcini, în care se fac comunicările, pentru a fi respectate riguros toate procedurile legale. Dacă sunt obiecţiuni, vă invit să le faceţi la momentul respectiv, deoarece nu voi permite să mai fie blocate lucrări pentru contestaţii ulterioare neîntemeiate”, spune Grindeanu. Pe lângă transparenţă la capitolul licitaţii, referindu-se la lucrările propriu-zise, viceprimarul cere aplicarea de penalităţi pentru nerespectarea termenelor de execuţie şi a parametrilor de calitate ai lucrării. „De asemenea, vom verifica să fie cuprinse termene reduse şi penalităţi pentru depăşiri de termen şi pentru nerespectarea parametrilor la care trebuie făcute lucrările, deoarece am primit multe sesizări de la cetăţenii nemulţumiţi de calitatea lucrărilor la drumuri şi de faptul că sunt zone în care se tot refac lucrări”, spune edilul. 
 
Lucrările la pasajul din Calea Şagului, sub observaţie
 
Săptămâna trecută, Grindeanu cerea ca programul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii străzi să fie anunţat pentru ziua următoare. Acum, edilul se pune pe controale, să vadă în ce măsură este respectat programul anunţat. În plus, viceprimarul anunţă că va fi urmărită evoluţia unor lucrări pentru care termenul de finalizare se apropie. Între acestea, şi lucrările de reabilitare a pasajului din Calea Şagului, care ar trebui executate până în luna noiembrie a acestui an. 
 
Drumarii îşi cer banii
 
Deşi binevenite pentru oraş, condiţiile transmise de Sorin Grindeanu drumarilor par că nu vin tocmai într-un moment favorabil, pentru că municipalitatea are restanţe de 20 de milioane de lei pentru lucrări efectuate în Timişoara. Există şi facturi de anul trecut încă neachitate pentru lucrări la drumuri. Astfel, unii dintre reprezentanţii firmelor de construcţii prezenţi la întâlnirea de luni au cerut ca plăţile să fie efectuate înainte de impunerea unor condiţii.  “Ştiu că vă cer să lucraţi repede şi bine, dar avem facturi neplătite de 20 de milioane de lei, pe care vom încerca să le eşalonăm la plată”, le-a promis viceprimarul. 
 
Bani europeni pentru investiţii în drumurile Timişoarei
 
Diminuarea fondurilor la toate capitolele, corelată cu dorinţa de a realiza totuşi o serie de noi investiţii în Timişoara împing municipalitatea la ideea accesării de fonduri europene. Viceprimarul Sorin Grindeanu le-a explicat luni reprezentanţilor firmelor de construcţii o idee pe care a făcut-o publică si săptămâna trecută. Asta pentru că lipsa banilor generează, în opinia lui Grindeanu, un cerc vicios: “Vom avea în vedere fonduri europene, finanţări în parteneriat public-privat sau orice alte soluţii există pentru că trebuie să rupem acest cerc vicios: noi nu plătim lucrări, nu mai facem investiţii, firmele trimit angajaţii în şomaj şi nu mai pot să plătească impozitele şi taxele, noi nu mai încasăm la buget, nu ne mai vin banii şi nu putem face alte lucrări”. 
 
   
 

Comentarii

comentarii