Acasă Politica Primăriile – limitate la 1-2 proiecte europene

Primăriile – limitate la 1-2 proiecte europene

DISTRIBUIȚI

Pentru că scriu proiecte şi nu au bani de cofinanţare…
“Aceste primării să se axeze pe unul sau două proiecte pentru care pot asigura cofinanţarea. Altfel se cheltuiesc bani pentru scrierea de proiecte”, spune prefectul de Timiş Mircea Băcală

Sunt multe proiecte europene scrise în România. E adevărat. Dar puţine proiecte primesc cu adevărat finanţare. Şi aşa se duc bani pe scrieri de proiecte către firmele de consultanţă, iar primăriile rămân cu buza umflată, pentru că proiectele lor nu primesc finanţare. Iar bani europeni sunt mulţi… şi primăriile ajung să nu aibă bani de cofinanţare… Degeaba ai foarte multe proiecte depuse, dacă acestea nu sunt duse la bun sfârşit. Guvernul vrea acum să impună/recomande primăriilor să se axeze pe un singur proiect sau cel mult două, pe care să le ducă la bun sfârşit. Asta în cazul unor primării de localităţi mai mici, care nu au bani mulţi şi pierd bani pe scrieri de proiecte.

“Cea mai mare problemă care au avut-o a fost asigurarea cofinanţării”
“Au existat diferite iniţiative pentru a scrie proiecte. Au avut de câştigat firmele de consultanţă care au scris proiecte. Sunt singurele beneficiare ale acestei oportunităţi de a atrage fonduri europene, dar care nu s-au finalizat. Primăriile au cheltuit fonduri din buget pentru a scrie proiecte, însă nu s-a finalizat nici unul, pentru că au întâmpinat diferite dificultăţi. Cea mai mare problemă care au avut-o a fost asigurarea cofinanţării. Guvernul României a solicitat tuturor prefecţilor să urmărească construirea bugetelor locale, în aşa fel încât fiecare autoritate locală care are diferite proiecte să aleagă cel puţin unul pe care să-l ducă la finalizare, iar pentru acel proiect să asigure în bugetul local suma integrală a cofinanţării – în afară de Timişoara care are un buget mai mare şi poate merge pe mai multe proiecte. Aceste primării să se axeze pe unul sau două proiecte pentru care pot asigura cofinanţarea. Altfel se cheltuiesc bani pentru scrierea de proiecte şi banii europeni rămân… europeni”, spune prefectul de Timiş.
 
Rambursarea unor cote pentru anumite proiecte
Primăriile vor hotărî cât vor aloca pentru proiecte şi ce proiecte vor scoate în faţă. “Noi încercăm să sensibilizăm consilierii locali şi primarii din judeţ, pentru a da mai multă atenţie şi importanţă şi pentru a atrage fonduri europene. Am făcut o circulară pentru ca primăriile să aloce fondurile necesare proiectelor, tot ei prevăd ce sumă alocă pe acest capitol bugetar.  Le-am pregătit o surpriză – această solicitare a mea a ajuns şi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Le-am recomandat să nu avizeze acele bugete locale care nu respectă cele solicitate de către noi”, spune prefectul. Printr-o a doua circulară, prefectul a solicitat primăriilor să ceară rambursarea sumelor de la UE pentru anumite proiecte. “Acest lucru nu se întâmplă… nu ştiu din ce motiv. Am făcut circulară, pentru a îi obliga să ceară rambursarea sumelor şi a cotelor plătite”. În ceea ce priveşte banii pentru proiecte europene, o dată stabilită destinaţia prin consiliul local, acestor bani puşi deoparte nu li se poate schimba destinaţia.

Comentarii

comentarii