Acasă Sănătate Primul caz de trichină depistat în Timiş. Unde se fac analizele cărnii...

Primul caz de trichină depistat în Timiş. Unde se fac analizele cărnii de porc în Timişoara?

1444
DISTRIBUIȚI

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş susţine că vârful solicitărilor analizelor trichineloscopice ale cărnii de porc pentru persoane fizice va fi atins la sfârşitul săptămânii, vineri-sâmbătă-duminică (29 -31 decembrie).

Din fericire, totul este sub control, iar până acum, numai un caz a fost depistat de carne de suină infectată cu trichinella spiralis. “Am depistat recent un caz de trichină de la gospodăriile populaţiei. Nu dintr-o fermă. În ferme nu avem trichină. Dacă nu era depistată la examen, ar fi fost afectată familia. Oamenii s-ar fi îmbolnăvit. De aceea este obligatoriu examinarea trichineloscopică”, a declarat dr. Adrian Popa, directorul DSVSA Timiş, miercuri 20 decembrie.

Cetăţenii trebuie să ştie că în Timişoara, laboratoare de analiză se află în piaţa Lipovei, în piaţa Doina şi  piaţa Iosefin, iar în municipiul Lugoj, la sediul CSVSA, de pe str. Nera nr. 4. Programul este următorul: în intervalul 04.12.2017 – 24.12.2017, şi în intervalul 27.12.2017 – 07.01.2018 ; luni – joi 08,30 – 17,00 şi vinerea 08,30 – 14,00; sâmbăta 09,00 – 15,00 şi duminica 09,00 – 13,00. “În celelalte localităţi din judeţ, examinarea se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică (privaţi), din circumscripţiile sanitare veterinare”, spune dr. Popa.

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, pentru perioada sărbătorilor de iarnă, DSVSA Timiş intensifică  acţiunile de control sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor privind  modul în care sunt produse, depozitate, transportate şi comercializate alimentele de origine animală şi non-animală. Inspectorii din cadrul DSVSA Timiş controlează modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în  unităţile de producere, procesare, depozitare şi comercializare a alimentelor (abatoare, depozite, carmangerii, măcelarii,  patiserii, cofetarii, magazine alimentare, supermarketuri), precum şi în unităţile de alimentaţie  publică, piețe agroalimentare şi târguri. Acţiunile planificate cuprind întreg teritoriul judeţului.

În atenţia inspectorilor sunt 26 unităţi – puncte de intrare a produselor în reţelele comerciale 3 abatoare industrial, un abator de mică capacitate, 2  abatoare păsări, 1  centru tăiere păsări; 14  depozite alimentare pentru produse provenite din comerţul intracomunitar sau importuri; 4 centre colectare şi ambalare ouă şi 1 centru colectare vânat. De asemenea, vor fi cercetate 375  alte unităţi comerciale supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor : 11 fabrici de procesare carne; 5  fabrici procesare lapte;1 unitate procesare peşte; 48 carmangerii; 68  măcelării; 2  unităţi de reambalare a produselor  alimentare; 88   depozite alimentare; 119  supermarket –uri şi 33  laboratoare de cofetărie patisserie. Vor fi călcate de inspector şi 3795  unităţi de vânzare cu amănuntul şi unităţi de vânzare directă: 23  pensiuni turistice; 533  restaurante; 110   unităţi de catering; 13 pieţe agroalimentare; 2  târguri de crăciun şi 3114  magazine alimentare, precum şi 74  exploataţii cu animale. Acţiunile de inspecţie şi control oficial sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se  efectuează de către personalul D.S.V.S.A. Timiş desemnat în acest scop, constituit în echipe proprii, sau în echipe mixte, împreună cu celelalte instituţii judeţene competente, în baza protocoalelor de colaborare existente.  Sunt vizate prioritar unităţile ce constituie puncte de intrare a produselor alimentare în reţeaua comercială. Se efectuează de asemenea, acţiuni  în unităţile de depozitare, procesare şi comercializare a produselor de origine animală şi nonanimală, de pe întreg teritoriul judeţului.

 

 

 

Comentarii

comentarii